fbpx
European Western Balkans
Evropa

EK: Start pregovora o Bregzitu 19. juna ne zavisi od Brisela

Foto: Pixabay

LONDON – Evropska komisija objavila je danas da ne zavisi od Brisela da li će pregovori o Bregzitu početi 19. juna kako je planirano.

“Prilično smo ubeđeni” da tehnički pregovori “mogu uskoro da počnu, možda čak i ove nedelje”, izjavio je portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterstajn, prenosi AP.

Međutim, upitan da li će pregovori o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije zaista početi 19. juna kao što je planirano, on je rekao da to ne zavisi od Brisela.

“Ne mogu to da kažem. To ne zavisi u potpunosti od nas”, rekao je Vinterstajn.

Kako je Rojters prethodno preneo, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han je izjavio da je “pregovarački tim EU spreman za razgovore o izlasku Velike Britanije i nada se da će realizovati dogovoren vremenski okvir za pregovore koji treba da počnu 19. juna”.

Han je naveo i da se nada da će Britanija uskoro formirati vladu.

“Na Britaniji je da formira vladu i nadamo se da će se to dogoditi uskoro. Rezultati verovatno neće pojedinostaviti situaciju, ali sa naše strane, pripreme su napravljene. Gospodin Barnije je spreman sa svojim timom”, rekao je Han na konferenciji za novinare.

Kako je agencija ranije izvestila, prema njegovim rečima, EU je izuzetno zainteresovana za dobar ishod i želi da se pridržava predviđenog vremenskog okvira za ragovore.

Povezani članci

Junker: Makron signal nade za Evropu

EWB

Oland: Prvo o izlasku VB iz bloka pa onda o odnosima sa EU

EWB

Maroš Šefčovič u trci za novog predsednika Evropske komisije

EWB