Evropa

EK: Turska nastavlja da se udaljava od EU

Federika Mogerini, Johanes Han; Foto: Tanjug / AP / Virginia Mayo

BRISEL – Turska je nastavila da se udaljava od Evropske unije, poručeno je u danas predstavljenom ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o zemljama u procesu pristupanja, uz ocenu da je u Turskoj došlo do pogoršanja uslova u sudovima, zatvorima i ekonomiji.

I dalje smatrana za bliskog saveznika na polju bezbednosti, turska kandidatura za pristupanje Uniji je zamrznuta zbog “daljih ozbiljnih nazadovanja” na polju ljudskih prava, nezavisnosti sudstva i stabilne ekonomske politike, navela je u izveštaju Evropska komisija.

To su sve oblasti koje Evropska unija smatra centralnim, prenela je agencija Rojters.

“U turskoj ekonomiji nastavljeno je ozbiljno nazadovanje, što vodi ka dubljoj zabrinutosti u vezi funkcionisanja tržišne ekonomije u zemlji”, navedeno je u izveštaju.

Zaključak izveštaja je da je Turska nastavila da se udaljava od Evropske unije i da su pregovori EU i Turske “efektivno stigli do zastoja”. Zamenik turskog ministra spoljnih poslova Faruk Kajmakči ocenio je da izveštaj EK nije tačno procenio trenutnu situaciju u toj zemlji i da nije moguće prihvatiti nepravedne kritike.

Turska će pažljivo uzeti u obzir kontruktivnu kritiku u izveštaju, rekao je Kajmakči.

Povezani članci

Ni nakon 4 godine HR se u EU ne doživljava kao ravnopravna

EWB

Da li će lideri EU uspeti danas da se dogovore oko kandidata za vodeće pozicije?

EWB

Junker: “Erazmus” povezuje Evropljane, a donosi i bebe

EWB