fbpx
European Western Balkans
Evropa

EK: Turska nastavlja da se udaljava od EU

Federika Mogerini, Johanes Han; Foto: Tanjug / AP / Virginia Mayo

BRISEL – Turska je nastavila da se udaljava od Evropske unije, poručeno je u danas predstavljenom ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o zemljama u procesu pristupanja, uz ocenu da je u Turskoj došlo do pogoršanja uslova u sudovima, zatvorima i ekonomiji.

I dalje smatrana za bliskog saveznika na polju bezbednosti, turska kandidatura za pristupanje Uniji je zamrznuta zbog “daljih ozbiljnih nazadovanja” na polju ljudskih prava, nezavisnosti sudstva i stabilne ekonomske politike, navela je u izveštaju Evropska komisija.

To su sve oblasti koje Evropska unija smatra centralnim, prenela je agencija Rojters.

“U turskoj ekonomiji nastavljeno je ozbiljno nazadovanje, što vodi ka dubljoj zabrinutosti u vezi funkcionisanja tržišne ekonomije u zemlji”, navedeno je u izveštaju.

Zaključak izveštaja je da je Turska nastavila da se udaljava od Evropske unije i da su pregovori EU i Turske “efektivno stigli do zastoja”. Zamenik turskog ministra spoljnih poslova Faruk Kajmakči ocenio je da izveštaj EK nije tačno procenio trenutnu situaciju u toj zemlji i da nije moguće prihvatiti nepravedne kritike.

Turska će pažljivo uzeti u obzir kontruktivnu kritiku u izveštaju, rekao je Kajmakči.

Povezani članci

Šefovi Delegacija EU na Zapadnom Balkanu oprostili se od Hana

EWB

Brojni sastanci za vreme predsedavanja Austrije EU

EWB

Makron “na telefonu” sa Merkel, “vrlo brzo” u Berlinu

EWB