fbpx
European Western Balkans
Region

EK: U ponedeljak pojašnjenje u vezi s hrvatskim taksama

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija kaže da trenutno razmatra situaciju nastalu podizanjem hrvatskih taksi na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, te najavljuje da će o tome u ponedeljka nešto više znati.

Na pitanje Tanjuga kakav je stav EU povodom jednostranog povećanja fitosanitarnih taksi na uvoz voća i povrća u Hrvatsku, iz Brisela pozivaju “sve strane da se pridržavaju preuzetih obaveza”.

“EU podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju. U kontaktu smo sa vlastima svih zemlja uključenih u ovaj slučaj i trenutno procenjujemo situaciju”, poručio je portparol Evropske komisije u izjavi za Tanjug.

Izvori Tanjuga u Evropskoj komisiji navode da su kontakti eksperata iz EU i regiona nadležnih za trgovinu, ali i za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju “već u toku” i da se u ponedeljak očekuje zajednička konferencija na kojoj bi trebalo da dođe do pojašnjenja situacije.

U Briselu naglašavaju da očekuju da čuju “zvaničan stav” Zagreba povodom novonastale situacije sa uvozom voća i povrća iz tzv. ” trećih zemalja”, među kojima je i Srbija.

Odlukom Hrvatske takse za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz uvoza su podignute za 22 puta u odnosu na dosadašnje što je izazvalo revolt u zemljama u okruženju.

Vlada Srbije je tim povodom uputila i zvanično pismo Evropskoj komisiji tražeći objašnjenje ovakvog postupka zemlje članice EU i potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Povezani članci

Kocijančič: Što pre formirati vladu

EWB

Vigemark: Transportna zajednica unutrašnje pitanje za BiH

EWB

Džonson: Želimo stabilan i uspešan Balkan, radićemo na tome

EWB