fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropski ombudsman: Pojavljivanje predsednice EK u promotivnom spotu HDZ je krajnje kontroverzno

Ursula fon der Lejen: Photo: Flickr / World Economic Forum

BRISEL – Pojavljivanje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u promotivnom predizbornom spotu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) je krajnje kontroverzno i zabrinutost zbog toga je potpuno osnovana, izjavila je  juče Evropski ombudsman Emili O’Rajli, prenosi FoNet.

Ona je istakla da će prigovor na postupak predsednice Komisije, koji je uputila nevladina organizacija Gud lobi i još jedno udruženje proslediti Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu, prenosi Politiko.

Fon der Lajen i potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica pojavile su se u predizbornom spotu HDZ, koji je emitovan uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, i podržale su premijera Andreja Plenkovića.

U prigovoru koji je uputila organizacija Gud lobi, navodi se da je Fon der Lajen prekršila kodeks EK, koji striktno zabranjuje svako mešanje u nacionalne politike, izuzev u izuzetnim okolnostima, kada je to dozvoljeno. Što je još gore, ukazuje se, dovodi se u pitanje čitav sistem, jer je predviđeno da upravo predsednik Evropske komisije nadgleda i obezbedi poštovanje kodeksa.

“Vaša zabrinutost je potpuno osnovana. Nejasno je kome bi predsednik EK trebalo da najavi da će učestvovati u izbornoj kampanju u nekoj državi. Možda je neophodno da se napravi poseban kodeks ponašanja samo za predsednika”, navodi se u pismu koje je O’Rajli uputila organizaciji.

Ona je navela da je EK priznala da je učešće Fon der Lajen u promotivnom spotu bila greška i obećano je da će se sprovesti odgovarajuća procedura, kako se takve greške više ne bi ponavljale.

Povezani članci

Mišel Barnije predstavnik EU u pregovorima o Bregzitu

EWB

EU podržala odlaganje Bregzita, Mejeva prihvatila ponuđene scenarije

EWB

Prvi preliminarni rezultati evropskih izbora do kraja večeri

EWB