fbpx
European Western Balkans
Politika

EK započela izmenu pravila, Zapadni Balkan će biti izuzet od ograničenja izvoza opreme

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Evropska komisija najavila je juče da je započela konsultacije sa državama članicama EU o nacrtu uredbe koja bi izmenila mehanizam izdavanja dozvole za izvoz medicinske opreme uspostavljen 15. marta, koji ističe 25. aprila. Predlog uključuje izuzimanje izvoznih ograničenja za Zapadni Balkan.

Nova uredba će se preminjevati 30 dana, počevši od 26. aprila, i pokriva samo jednu kategoriju proizvoda – zaštitne maske. Komisija, koja je odgovorna za zajedničku trgovninsku politiku EU, procenila je da su izvozne dozvole potrebne samo još u slučaju maski kako bi se osigurala dovoljna količina za zaštitu Evropljana, stoji u saopštenju.

Najvažnija vest za region Zapadnog Balkana jeste da novi predlog izuzima ove države iz mehanizma izvoznih dozvola. Isto važi za Gibraltar i teritorije država članica koje su izvan carinske unije.

Mehanizam izvoznih dozvola deo je mera koje je EU preduzela kako bi odgovorila na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. Ovu odluku posebno je kritikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prošle nedelje, ministri spoljnih poslova regiona poslali su zajedničko pismo Komisiji uz zahtev da isključi region iz novih pravila EU.

Prema saopštenju EK, u duhu međunarodne solidarnosti, nova šema izvoza eksplicitno zahteva od država članica da izdaju dozvolu za izvoz hitnih zaliha u kontekstu humanitarne pomoći i da procesuiraju relevantne prijave što je brže moguće.

Komisija je najavila da će usvojiti ovu uredbu u skladu sa procedurom “komitologije”, tokom koje države članice mogu da predlože amandmane ovom zakonodavnom predlogu.

Povezani članci

Mekalister: Na jesen novi izvestioci za Zapadni Balkan

EWB

Šib: Srbija otvara jedno poglavlje zbog izveštaja Evropske komisije

EWB

Kuburović sa delagacijom Evropskog parlamenta

EWB