fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Ekonomska, bezbednosna i politička saradnja u fokusu Londonskog samita

London; Foto: Pixabay

LONDON – Naredni samit u okviru Berlinskog procesa, inicijative koja ima za cilj jačanje regionalne saradnje i evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, biće održan u Londonu 9. i 10. jula. Od pokretanja inicijative 2014. na samitu u Berlinu, svake naredne godine održan je po jedan samit i to u Beču 2015. godine, Parizu 2016. i Trstu 2017. godine.

Na predstojećem Samitu prisustvovaće premijeri, ministri spoljnih poslova i drugi visoki zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana, kao i predstavnici Evropske unije i država članica  – Austrije, Francuske, Nemačke, Italije, Hrvatske i Slovenije, a govori se i o mogućnosti učešća Grčke.

Ekonomska, bezbednosna i politička saradnja

Samit u Londonu ima tri glavna cilja – ekonomski, politički i bezbednosni. Ekonomski cilj odnosi se na povećanje ekonomske stabilnosti putem stvaranja boljeg poslovnog okruženja, podsticanja preduzetništva, rešavanja problema nezaposlenosti mladih i promovisanja regionalne saradnje.

Bezbednosni cilj tiče se jačanja regionalne bezbednosne saradnje radi efikasnijeg suočavanja sa zajedničkim pretnjama, uključujući korupciju, organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogu i terorizam. Kako bi se cilj postigao, fokus će biti na unapređenju razmene informacija između organa za sprovođenje zakona, agencija za borbu protiv kriminala i agencija za sprečavanje pranja novca.

Konačno, politički cilj odnosi se na pomoć regionu prlikom rešavanja bilateralnih sporova i prevazilaženja nasleđa prošlosti, kao i osnaživanja demokratije i rodne ravnopravnosti. Takođe, biće utvrđen i progres koji su zemlje Zapadnog Balkana ostvarile prilikom traganja za nestalim osobama i privođenja ratnih zločinaca.

Forum civilnog društva i mladih, Biznis forum

Značaj uključenosti civilnog društva u ovaj proces prepoznat je od samog početka, pa je već na samitu u Beču 2015. godine došlo do formiranja Foruma civilnog društva. Forum je vrlo brzo postao osnovna platforma kroz koju sektor civilnog društva utiče na regionalnu saradnju. Na narednom samitu, održanom u Parizu 2016, došlo je do formiranja Foruma mladih koji predstavlja platformu za dijalog mladih ljudi u ovom procesu.

Nakon konsultacija koje su uključile i Konferenciju mladih održanu u Prištini marta ove godine, kao i pripremnog sastanka Foruma civilnog društva održanog u aprilu u Beču, ove dve platforme nastaviće da doprinose procesu i na predstojećem Londonskom samitu. Tako će u Londonu predstavnici civilnog društva i mladih zajedno učestvovati na Forumu civilnog društva i mladih i razmeniti mišljenja sa svih šest ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana na zajedničkom panelu 9. jula.

Biznis forum ustanovljen je na samitu u Beču i okuplja predstavnike iz sveta biznisa i uvažene ekonomiste zemalja Zapadnog Balkana. Detalji o aktivnostima ovog Foruma na samitu u Londonu za sada još uvek nisu poznati, ali je jasno da će biti reči o olakšavanju trgovine i drugim merama osnaživanja ekonomskih veza između zemalja Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Vučić, Rama i Zaev održali sastanak o “malom Šengenu”

EWB

[EWB Intervju] Vitale: Javna diplomatija jedan od najvećih izazova za NATO u Srbiji

EWB

Jakovčić: Za EP sloboda medija je osnov demokratije

EWB