fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Ekonomsko jedinstvo ključno za političku stabilnost na Balkanu

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Budućnost Balkana izgleda mnogo svetlije nego što bi mnogi prognozirali dve decenije unazad, smatra predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On u svom autorskom tekstu za Politico navodi da današnja situacija pokazuje da se prepreke mogu prevazići sa dovoljno zajedničke volje i da su se odnosi između zemalja u regionu dramatično transformisali tokom protekle decenije.

„Poboljšali su se tako drastično jer smo odlučili da promenimo kurs. Odlučili smo se da učimo iz prethodnih grešaka. Odlučili smo da u prvi plan stavimo naše zemlje i naše ljude“, navodi Vučić.

On takođe ukazuje na naporan rad koji je pred nama, kao i na mogućnosti predviđene novom Strategijom Evropske komisije o proširenju.

„Kao lideri, naša je odgovornost da stvorimo uslove koji će u našim zemljama dovesti do rasta i prosperiteta. Moramo se držati obećanja prema našem narodu”, piše Vučić.

Vučić se u tekstu takođe osvrće na ekonomiju Zapadnog Balkana i značaj regiona za investicije.

„Tokom proteklih deset godina, trgovina između zemalja zapadnog Balkana i EU se više nego udvostručila i dostigla 44 milijardi evra u 2016. godini, dok je izvoz u EU porastao sa 7 milijardi na 18 milijardi evra”, naglašava Vučić.

Međutim, on ukazuje da su prekogranična ulaganja na Zapadnom Balkanu četiri puta niža nego u EU i izražava podršku daljoj ekonomskoj povezanosti regiona.

„Ne samo da bi jedinstveno tržište stvorilo nove ekonomske mogućnosti, ono bi takođe poslužilo kao dodatna tačka konvergencije između zemalja Zapadnog Balkana. Ekonomska integracija će srušiti barijere koje nas udaljavaju od zajedničkog prosperiteta i učiniti granice koje nas razdvajaju manje značajnim”, navodi Vučić.

Vučić je takođe izrazio zabrinutost zbog visokog postotka nezaposlenosti mladih u regionu koji je duplo veći nego u zemljama EU, navodeći da od osam zemalja u Evropi sa stopom nezaposlenosti mladih preko 40 posto, pet je na Zapadnom Balkanu.

Na posletku, Vučić naglašava da je ekonomsko jedinstvo ključno za političku stabilnost i priseća se osnivanja Evropske zajednice za ugalj i čelik koja je umanjila neprijateljstvo Nemačke i Francuske time što je zagovarala ekonomsku saradnju, te da je ova formula primenjiva i na naš region.

„Postavili smo temelje za bržu regionalnu ekonomsku integraciju na Zapadnom Balkanu kada smo se priključili našim kolegama iz Centralne i Istočne Evrope u CEFTA. Sada moramo da radimo na ekonomskom jedinstvu stvaranjem zajedničkog tržišta.“
„Pitanja koja nas ujedinjuju jača su od onih koja nas dele. Svi želimo stabilnost. Svi želimo ekonomski rast i prosperitet. Svi želimo da poboljšamo živote naših ljudi. Ove ciljeve možemo ostvariti samo kroz blisku ekonomsku saradnju, zaključuje Vučić.“

Povezani članci

Premijeri Zapadnog Balkana na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji

EWB

Privrednici odlučni: Brže sprovođenje projekata iz Berlinske inicijative

EWB

Čadež: Vlade Zapadnog Balkana da odvoje resurse i budžet za Akcioni plan

EWB