fbpx
European Western Balkans
Evropa

Ekspres: Srbija među zemljama koje ugrožavaju stabilnost EU

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

LONDON – Britanski portal Ekspres ističe da je EU u krizi zbog porasta popularnosti evropskeptičara, što bi moglo da rezultira izlaskom još neke države iz Unije, prenosi Blic.

Ekspres navodi i da se osim Srbije, među zemljama koje zbog jačanja populističkih snaga ugrožavaju EU nalaze se i Češka, Austrija, Italija, Poljska, Mađarska, Francuska, Holandija, Nemačka, Švedska i Finska.

Češka je posebno izdvojena kao najnoviji primer države u kojoj je primećen porast populizma, pošto je na parlamentarnim izborima u subotu najviše glasova – 29,6 odsto, osvojila Akcija nezadovoljnih građana (ANO) koju vodi, kako se navodi, “proruski evroskeptični milijarder” Andrej Babiš.

Krajnje desna stranka Sloboda i direktna demokratija biznismena Tomija Okamure, koja se zalaže za izlazak Češke iz EU, na četvrtom je mestu sa 10,6 odsto glasova i mogla bi da formira novu vladu sa strankom ANO.

I Austrija i Nemačka navedeni su kao primer jer su na izborima zapažen rezultat imale nacionalističke stranke.

U Nemačkoj je krajnje desna Alternativa za Nemačku osvojila 13 odsto glasova, dok su u Austriji prva dva mesta zauzele stranke koje su u kampanji naglašavale čvrst stav prema imigraciji i islamu.

Osim ovih država, izdvojena je i Srbija, kao država koja bi mogla da naruši stabilnost EU, jer održava jake veze s Moskvom i odbija da uvede sankcije Rusiji posle pripajanja Krima 2014. godine, prenosi Blic.

Povezani članci

Iz Italije i dalje tragične vesti, Španija premašila hiljadu žrtava: Stanje COVID-19 u EU

EWB

Pobeda stranke Makrona prema 94 odsto prebrojanih glasova

EWB

Tusk: Nema dovoljnog napretka u razgovorima o Bregzitu

EWB