fbpx
European Western Balkans
Evropa

EK: Uskoro sastanak eksperata o uredbi o kontroli na granicama

Zgrada Evrospke komisjije; Foto: Wikimedia Commons / Xavier Häpe

BRISEL – Evropska komisija sledeće nedelje planira da organizuje sastanak stručnjaka na kojem će se raspravljati o sprovođenju uredbe o sistemskoj kontroli na granicama i poteškoćama koje se pri tome javljaju.

“Evropska komisija namerava da sledeće nedelje organizuje sastanak eksperata sa zemljama članicama o sprovođenju dodatnih kontrola i o mogućim poteškoćama koje se mogu pojaviti na pojedinim granicama”, rekla je Hini portparolka EK Tove Ernst.

Uredba o sistemskom pregledu putnika na spoljnim šengenskim granicama izazvala je velike zastoje na graničnim prelazima između Hrvatske i Slovenije.

Zato su Hrvatska i Slovenija u dogovoru s EK privremeno odložile sprovođenje te uredbe nakon čega se znatno smanjilo čekanje na granicama.

“Komisija je kontaktirala hrvatske, slovenačke i grčke vlasti u pogledu mogućnosti sprovođenja ciljanih kontrola i podsetila na uslove i na to da se mora sprovesti procena rizika o mogućim bezbednosnim efektima” odluke o privremenom ukidanju te uredbe, navela je Ernst.

Prethodno je slovenački premijer Miro Cerar najavio je da će Slovenija i Hrvatska Evropskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmene spornih mera jer je sadašnje stanje na granici “neprihvatljivo”.

Povezani članci

Otvorena prva birališta za izbore za Evropski parlament

EWB

Evropska narodna partija: Da li ići na izbore sa Orbanom?

EWB

Dva meseca do evropskih izbora: Šta kažu istraživanja?

EWB