fbpx
European Western Balkans
Evropa

EK: Uskoro sastanak eksperata o uredbi o kontroli na granicama

Zgrada Evrospke komisjije; Foto: Wikimedia Commons / Xavier Häpe

BRISEL – Evropska komisija sledeće nedelje planira da organizuje sastanak stručnjaka na kojem će se raspravljati o sprovođenju uredbe o sistemskoj kontroli na granicama i poteškoćama koje se pri tome javljaju.

“Evropska komisija namerava da sledeće nedelje organizuje sastanak eksperata sa zemljama članicama o sprovođenju dodatnih kontrola i o mogućim poteškoćama koje se mogu pojaviti na pojedinim granicama”, rekla je Hini portparolka EK Tove Ernst.

Uredba o sistemskom pregledu putnika na spoljnim šengenskim granicama izazvala je velike zastoje na graničnim prelazima između Hrvatske i Slovenije.

Zato su Hrvatska i Slovenija u dogovoru s EK privremeno odložile sprovođenje te uredbe nakon čega se znatno smanjilo čekanje na granicama.

“Komisija je kontaktirala hrvatske, slovenačke i grčke vlasti u pogledu mogućnosti sprovođenja ciljanih kontrola i podsetila na uslove i na to da se mora sprovesti procena rizika o mogućim bezbednosnim efektima” odluke o privremenom ukidanju te uredbe, navela je Ernst.

Prethodno je slovenački premijer Miro Cerar najavio je da će Slovenija i Hrvatska Evropskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmene spornih mera jer je sadašnje stanje na granici “neprihvatljivo”.

Povezani članci

Zvaničnici Srbije pomno prate EU izbore, najviše interesovanja za sastav Komisije

EWB

Mađarska odbija vladavinu prava kao uslov za sredstva iz budžeta EU

EWB

Pobednici i gubitnici izbora za Evropski parlament

EWB