fbpx
European Western Balkans
Društvo

Eliades: Kipar pruža snažnu podršku Srbiji na putu ka EU

Foto: Pixabay

BEOGRAD – Nije itanje da li će Srbija ući u EU, već kada, poručio je danas ambasador Kipra u Beogradu Konstantinos Eliades istakavši da Kipar “od sveg srca” podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

“Željno čekamo dan kada će se Srbija pridružiti Uniji”, rekao je ambasador Eliades koji je bio gost na Visokoj turističkoj školi strukovnih studija u Beogradu, (VTŠ).

Kipar je ušao u EU 2004. godine u tzv. „Velikom prasku“ zajedno sa još devet država južne, centralne i istočne Evrope.

Istočnomediteransko ostrvo Kipar se danas predstavilo na VTŠ nadahnutim govorom ambasadora Eliadesa o turističkim potencijalima njegove domovine, izlaganjem turističkih poslenika iz te zemlje koji sarađuju sa srpskim turističkim agencijama i nastupom mladih igrača iz folklorne grupe “Karoceris” iz Larnake, saopšteno je iz te visokoškolske ustavnoe.

Kipar, ili Afroditino ostrvo, kako ga još zovu, sa površinom od 9. 251 kvadratnih kilometara (km2), treće je po veličini ostrvo u Sredozemnom moru.

Direktan doprinos turizma BDP-u Kipra u 2016. godini bio je 21,4 odsto, a očekivanja su da će do 2027. godine porasti na 26,6 odsto.

Turizam je tokom prošle godine generisao 26.500 radnih mesta, odnosno, 80.500 ukoliko se računaju širi efekti turizma. U periodu od narednih deset godina očekuje se da će ovaj broj preći 100.000.

Glavni izvor prihoda u turizmu Kipra su inostrani dolasci, koji su obezbedili preko 2,5 milijardi evra tokom prošle godine. U ovoj godini očekuje se dolazak blizu 3,5 miliona gostiju, dok su očekivanja za 2027. godinu preko 4,7 miliona turista sa potrošnjom od 3,8 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Srbiji ponovo smanjena ocena na skali Fridom hausa: Nazadovanje u izbornom procesu i demokratiji

EWB

EU donirala Srbiji 4,9 miliona evra za medicinsku opremu

EWB

Koalicija 27: Otvaranje klastera idealna prilika da Vlada upozna javnost o čemu se pregovara u poglavlju o životnoj sredini

EWB