fbpx
European Western Balkans
Region

Emanuel Makron: Cilj samita u Trstu bezbednost na Balkanu

Emanuel Makron; Foto: Tanjug / Lionel Bonaventure / Pool / AP

BEOGRAD – Predsednik Francuske Emanuel Makron, izjavio je da je kriminal jedan od najvećih problema na Balkanu i da je na samitu u Trstu postignut napredak u kontroli lakog naoružanja.

“Francuska je predložila inicijativu koja će biti sprovedena i omogućiće bolju kontrolu municije i lakog naoružanja u regionu, jer je kriminal jedan od glavnih problema na Balkanu”, rekao je Makron za Demostat na nedavno održanom samitu u Trstu.

Makron je izdvojio tri glavne teme kojima je na tom skupu posvećena pažnja i koje su, kako je istakao, omogućile značajan napredak.

“Prva tema je bezbednost i Francuska je sada na čelu ove inicijative na nivou UN do sredine 2018. godine”, rekao je Makron.

“Predložili smo bolju saradnju kada je reč o skladištenju municije i bolju kontrolu lakog naoružanja, što je vodeći problem u regionu, i mislim da je to korak napred u pogledu bezbednosti”, rekao je Makron.

Takođe, dodao je, pokrenuta je inicijativa u borbi protiv kriminala i u borbi protiv radikalizacije, koja je takođe jedna od pošasti u regionu. “Postoji jedan nasilni fundamentalizam koji se ovde razvija”, primetio je predsednik Francuske.

Povezani članci

Fajnenšel tajms: Vučić „korisni moćnik“ koji bi mogao ograničiti uticaj Rusije

Emina Muminović

Zaharieva: Zapadni Balkan je u srcu Evrope, a ne zadnje dvorište

EWB

EU pozdravlja odluku partija u Albaniji o učešću na izborima

EWB