fbpx
European Western Balkans
Politika

ENEMO: Pritisci na birače i zloupotreba državnih resursa tokom kampanje razlog za zabrinutost

Foto: CRTA

BEOGRAD – Izbori u Srbiji održavaju se u visoko polarizovanom društveno političkom kontekstu, što se snažno odražava i u medijskoj sferi, navodi se u izveštaju posmatračke misije Evropske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO) i navodi da učešće javnih funkcionera u kampanji. Iz ove misije poručili su da pritisci na birače i zloupotreba državih resursa predstavljaju razlog za zabrinutost, prenosi FoNet.

Šef misije Pjer Peitije ukazao je, na konferenciji za novinare, da je pravni okvir izmenjen neposredno pre početka izbornog procesa i time su ispunjene neke od preporuka međunarodnih i domaćih misija, ali da i dalje ostaju pitanja medijskog izveštavanja, finansiranje kampanje i zloupotrebe administrativnih resursa.

„Izborni pravni okvir pruža generalno jednake izborne uslove za sve učesnike“ rekao je on i ocenio da je kampanja do sada bila uglavnom mirna, a pažnja medija veoma usmerena na rat u Ukrajini.

Peitije je rekao da se ovaj izveštaj misije tiče perioda od 1. do 21. marta, tokom kojeg su održana 192 sastanka, praćeno je 14 izbornih aktvnosti na terenu, uključujući i predizborne skupove.

On je naveo da su jutros članovi misije imali i sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem su zahvalili zbog tog susreta, ali nisu hteli da iznose detalje i utiske o onome o čemu su razgovarali sa predsednikom, jer je sastanak bio zatvoren za javnost.

“Generalno smo razgovrali o izbornoj kampanji, izmenama pravnog okvira, o situaciji u Ukrajini i kako to utiče na kampanju“ rekao je Peitije, napominjući da jutros sa Vučićem nisu razgovarali o izveštaju ENEMO, jer u tom trenutku nije bio objavljen. Peitije je najavio da će preliminarni izveštaj biti objavljen dan posle izbora, 4. aprila.

Zamenica šefa misije ENEMO Maja Milikić rekla je da postoji jasna polarizacija u medijima, jer su javni mediji pristrasni prema vlastima, a jedan deo mejnstrim privatnih medija pristrasni su prema nekim segmentima opozicije.

“Mediji su podložni političkim i ekonomskim pritiscima zbog nedostatka vlasničke transparentnosti i finansiranja, a kvalitet vesti je smanjen tabloidizacijom, propagandom i izveštavanjem pod pritiskom“, rekla je Milikić.

Milikić je poručila da misiji nisu prijavljeni napadi ili pretnje novinarima, ali su predstavnici medija govorili o problemu komunikacije sa zvaničnicima i nedovoljnom pristupu informacijama.

Prema njenim rečima, pojedini sagovornici  ukazivali su na nedostatak proaktivnosti i odgovornosti regulatornog tela za elektronske medije prilikom monitoringa izborne kampanje, čime sebi podrivaju kredibiltet.

Članica misije Ana Mikaladze rekla je da je misija konstatovala da je Republička izborna komisija radila na sveukupan i transparentan način, a sednice emitovane na veb stranici Komisije, bile su otvorene i dostupne.

Ona je navela da je lokalnim izbornim komisijama data mogućnost da se, osim tehničkog vođenja izbora, i suštinski uključe u izborni proces. Mikaladze je dala primer da je odredba da jedan birač može podržati samo jednu listu suprotna međunarodnim standardima, jer ostavlja prostor za narušavanje tajnosti glasanja i potencijalno otkriva političke preferencije birača.

„Proces overavanja potpisa, prema pojedinim sagovornicima ENEMO, stvorio je prepreke za ravnopravno političko učešće i izazvao zabrinutost, budući da je odlagan proces overe“, naglasila je Mikaladze.

Povezani članci

Šic: Članstvo regiona u EU prioritet za Nemačku

EWB

Ministarka Joksimović: EU da podnese svoj teret odgovornosti

EWB

Han za DW: U Sofiji šest novih inicijativa za Zapadni Balkan

EWB