fbpx
European Western Balkans
Društvo

ENQA: O kvalitetu srpskih diploma krajem februara

Foto: Unsplash

BRISEL – “Revizorski proces Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) ima za cilj da osigura kvalitet visokog obrazovanja na međunarodnom nivou, kao i da obezbedi legitimitet nacionalnih akreditacionih tela. U vezi s tim, eksterne revizije mogu imati ozbiljne posledice po nacionalna akreditaciona tela, ne samo u smislu članstva u ENQA, već i u smislu procene verodostojnosti, kvaliteta i drugih elemenata eksterne revizije sistema visokog obrazovanja u nekoj zemlji ili regionu”, navodi se u odgovoru ENQA za portal European Western Balkans (EWB) na pitanje o tome kako suspenzija članstva Srbije (tj. njenog predstavnika – Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta) u ENQA utiče na validnost diploma stečenih u Srbiji.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MSP) reagovalo je juče saopštenjem na medijske navode o tome da je validnost fakultetskih diploma u Srbiji ugrožena zbog suspenzije članstva. “Validnost diploma stečenih u Srbiji ne dovodi se u pitanje i ne zavisi od članstva Srbije u ENQA”, naglasili su iz MSP.

MSP je u saopštenju preneo i “NAT je otklonio sve uočene nedostatke u cilju zadržavanja punopravnog članstva u ENQA, a da bi u potpunosti integrisali sistem visokog obrazovanja u Srbiji sa sistemom u evropskom prostoru, poštujući standarde propisane od strane ENQA”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U saopštenju se objašnjava da je ENQA pre sprovođenja spoljašnje provere tražila da NAT dokumentuje da se sproveo postupak akreditacije bar pet visokoškolskih ustanova odnosno studijskih programa poštujući ENQA standarde. Iz MSP su naglasili da je NAT u oktobru 2019. godine imao spoljašnju proveru četvoročlane komisije recezenata ENQA, te da “recezentski tim nije imao nijednu primedbu na ove sprovedene akreditacije”.

U odgovoru za EWB povodom navoda NAT da su sve nepravilnosti otklonjene, iz ENQA su rekli da će “izveštaj recezentskog tima biti objavljen krajem februara”, nakon što ga bude odobrio Upravni odbor Asocijacije, te da pre toga ne mogu da komentarišu izveštaj.

Članstvo Srbije u ENQA suspendovano je u februaru 2018. godine, kao rezultat redovne revizije koju ENQA sprovodi na svakih pet godina, navodi se u odgovoru Asocijacije za EWB. Srbija, koja se u ENQA učlanila 2012. godine, u revizorski proces ušla je 2017. godine. 

Povezani članci

EWB panel “Antizapadni narativi na Zapadnom Balkanu – Koliku pretnju predstavljaju evroatlantskim integracijama” na Beogradskom bezbednosnom forumu!

EWB

CSF 2023: Države u regionu treba da povećaju kapacitete institucija koje se bave klimatskim promenama

Sofija Popović

Danas: Imenovan novi UO Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, na čelu Ivan Vejvoda

EWB