fbpx
European Western Balkans
Region

EP: EU da vrati fokus na Zapadni Balkan

Zgrada evropskog parlamenta u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski parlament je u svom godišnjem izveštaju o primeni zajedničke spoljnje i bezbednosne politike istakao potrebu EU da svoj “strateški fokus” ponovo stavi na Zapadni Balkan.

”EU treba da nastavi sa svojim ambicijama u regionu, dajući tako novi zamah verodostojnoj EU politici proširenja” navodi se u izveštaju EP, u koji je Tanjug imao uvid.

Godišnji izveštaj, koji je sastavio predsedavajući Spoljnoplitičkim odborom Dejvid Mekalister, Evropski parlament usvojiće u sredu, 13. decembra, na plenarnom zasedanju u Strazburu.

U izveštaju se naglasak se stavlja na činjenicu da su ”bezbednost građana EU, integritet teritorije EU, kao i stabilnost susedstava, pogotovo Zapadnog Balkana, ključni uslovi za stabilnost EU”.

”Naglašava se potreba za ponovnim strateškim fokusom na Zapadni Balkan, uz prepoznavanje činjenice da bi EU trebalo da nastavi sa svojim ambicijama u regionu, dajući tako novi zamah verodostojnoj EU politici proširenja zasnovanoj na kriterijumima iz Kopenhagena, jačanju vladavine prava i otpornosti državnih institucija. Verujemo da stabilnost Zapadnog Balkana mora da ostane najveći prioritet”, kaže se u tom dokumentu.

Evropski parlament poziva da se više napora uloži kako bi se poboljšali socijalno-ekonomski i politički uslovi u regionu.

Naglašeno je uverenje da su evrointegracije i regionalno pomirenje najbolji načini da se suprotstavi opasnostima od destabilizujućih stranih mešanja i uticaja, uticaju safalističkih i vehabijskih mreža, organizovanom kriminalu, međudržavnim razmiricama, kao i dezinfomacijama i “hibridnim pretnjama”.

”Moramo ostati posvećeni negovanju visoko efikasnih političkih društava u regionu”, stoji u tekstu Godišnjeg izveštaja EP o Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnij politici EU.

Evropskim parlament kroz ovaj izveštaj takođe ponavlja da su ”EU vrata otvorena za članstvo država sa Zapadnog Balkana, čim one ispune uslove za to”.

Istovremeno, pozdravljaju se napori koji su u okviru Berlinskog procesa i Samita u Trstu doveli do dodatnog približavanja zemlja Zapadnog Balkna članstvu u EU.

”Posebna pažnja i podrška se moraju dati primeni ključnih institucionalnih i političkih reformi na Zapadnom Balkanu. Pozivamo Evropsku komisiju da razmotri izdvajanje dodatnih sredstava u Instrument Pretpristupne pomoći ( IPA ) kao jednom od najvažnjih mehanizama za podršku navedenim reformskim procesima”, zaključuje se u delu Izveštaja posvećenom Zapadnom Balkanu.

U ovogodišnjem Izveštaju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropski parlament poziva šeficu EU diplomatije Federiku Mogerini i zemlje članice da pojačaju napore i dodatno osnaže ”sposobnosti EU i država partnera” da rade na suzbijanju neistinitih informacija i dezinformacija.

U tom cilju poziva se na jačanje StratKom radne grupe u okviru Evropske službe za spolje poslove.

Evropski parlament posebno je naglasio važnost jačanja nezavisnih medija u EU i regionu kako izvora verodostojnih informacija.

Povezani članci

Dodik: Referenduma o otcepljenju RS neće biti 2018

EWB

Cvetićanin: Tri scenarija za Zapadni Balkan

EWB

Večernje novosti: Mini Maršalov plan za Balkan

EWB