fbpx
European Western Balkans
Region

EP Prištini: Brzo formirati vladu, sprovesti dogovore sa BG

Evropski parlament

STRAZBUR – Poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu pozvali su, tokom rasprave povodom predstavljanja godišnjeg izveštaja o Kosovu, Prištinu na brzo formiranje vlade i sprovođenje dogovorenog sa Beogradom.

EP od novih kosovskih vlasti očekuje da ispune obećanja u vezi s bezviznim režimom, ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i ostvare uverljive rezultate u smislu osuđujućih presuda u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a apelovano je i na formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček konstatovala je, tokom sinoćnje rasprave, da je u proteklih godinu dana na Kosovu i Metohiji ostvaren određen napredak što se tiče odnosa sa EU, ali da, uprkos tome, stvari nisu napredovale onoliko koliko bi to želeli i građani i EP.

Lunaček je izrazila žaljenje što pet država članica EU nisu priznale nezavisnost Kosova, i istakla da to šteti napretku i ne uliva poverenje kosovskim građanima da su deo Evrope i da ih tu žele.

“Ponekad se pitam, kada u tih pet zemalja kritikuju korupciju i organizovani kriminal na Kosovu koji, naravno, postoje i u drugim regionima pa i u delovima EU, zašto ne dozvoljavate Kosovu da postane deo Evropola i Interpola, jer to bi umnogome pomoglo suzbijanju kriminala”, rekla je Lunaček.

Što se tiče procesa normalizacije odnosa Prištine i Beograda, ona je navela da je ostvaren napredak i da je mnogo toga dogovoreno, ali da sprovođenje dogovorenog još uvek izostaje, i to na obema stranama.

“Srbija šalje poruke koje nisu od pomoći, poslala je nacionalistički voz na Kosovo s natpisom ”Kosovo je Srbija”. To nije više tako, i to i srpske vlasti i građani znaju… To ne pomaže dobrosusedskim odnosima”, rekla je ona.

Osvrnuvši se na izbore, Lunaček je rekla da je doslo do zastrašivanja Srba koji nisu hteli da glasaju za Srpsku listu, pa ističe da je važno da čelnici srpske zajednice na Kosovu shvate da su punopravni članovi kosovske zajednice i da ne bi trebalo da se uvek obraćaju Beogradu.

Zahvalila je prisutnima na pozitivnim komentarima na izveštaj koji je podnela, ali je primetila da su tokom rasprave predstavnici ekstremne levice i ekstremne desnice bili kritični prema Kosovu i napustili salu.

Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Johanes Han pozdravio je miran tok izbora kao “znak demokratske zrelosti” Kosova i Metohije.

Izrazivši očekivanje da će nova vlada biti formirana brzo i bez zastoja, Han je istakao da se mora nastaviti dijalog sa Beogradom, a među prioritetnim zadacima je naveo i obezbeđivane uslova za bezvizni režim, vladavinu prava, ekonomski razvoj, obrazovanje, reforme.

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister takođe je pozvao na brzo formiranje vlade na Kosovu, a među njenim prioritetima naveo je produbljivanje dijaloga sa Beogradom i sprovođenje dosad postignutih sporazuma u šta, kako je istakao, spada i uključivanje sprske zajednice na severu Kosova.

Slovački evroposlanik Eduard Kukan izrazio je nadu da će nova kosovska vlada preuzeti pozitivnu ulogu u pomirenju što, kako je naveo, podrazumeva rad na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

“To će ceniti svi njihovi susedi, ali i njihovo sopstveno stanovništvo. Za to je potrebna jasna politička volja, i nadam se da će nova vlada imati taj politički kapital”, zaključio je Kukan.

I slovenačka članica EP Tanja Fajon ukazala je na značaj dijaloga Beograda i Prištine, a istovremeno je podržala Kosovo na putu ka EU, naglasivši važnost borbe protiv kriminala i odgovornost kosovskih vlasti u tom smislu.

Povezani članci

Proces Brdo-Brioni danas u Kranju

EWB

Taleski: Makedonija ne sme da propusti šansu

EWB

Erjavec: Stanje na Zapadnom Balkanu promenilo se na gore

EWB