fbpx
European Western Balkans
Evropa

EP: U Mađarskoj ozbiljno pogoršanje u vladavini prava

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Evropski parlament osudio je danas Mađarsku zbog “ozbiljnog pogoršavanja” stanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u toj zemlji.

Za rezoluciju, kojom se Mađarska poziva da povuče nove restriktivne zakone o tražiocima azila i nevladinim organizacijama, glasala su 393 poslanika, protiv je bio 221, a 64 poslanika su bila uzdržana, preneo je Rojters.

Nedavna dešavanja u Mađarskoj dovela su do ozbiljnog pogoršavanja vladavine zakona, demokratije i ljudskih prava, zbog čega se dovodi u pritanje mogućnost Evropske unije da brani svoje ključne vrednosti, navedeno je u saopstenju.

Evropski parlament pozvao je Evropsku komisiju da strogo nadgleda kakao Mađarska koristi fondove EU i pozvao Budimpeštu da ukine zakone protiv tražilaca azila i nevladinih organizacija.

Mađarska se poziva i da postigne dogovor sa američkim vlastima kako bi budimpeštanski Centralnoevropski univerzitet američkog milijardera Džordža Sorosa mogao da nastavi rad.

Evropski parlament će pripremiti na osnovu člana 7 evropskog sporazuma i formalnu rezoluciju kako bi pokrenuo proces utvrđivanja da li je Budimpešta povredila vrednosti EU.

Ukoliko zemlja, kojoj su izrečena preporuke drugih članica EU ignoriše te preporuke, druge države članice mogu da suspenzuju njeno pravo glasa u institucijama EU, navodi britanska novinska agencija.

Povezani članci

Savet EU potvrdio postizanje sporazuma o Bregzitu, Mej i Junker sutra u Briselu

EWB

Bregzit: Dan koji se (još uvek) nije dogodio

Nikola Cuckić

EU podržala odlaganje Bregzita, Mejeva prihvatila ponuđene scenarije

EWB