fbpx
European Western Balkans
Politika

EP uskoro odlučuje o međustranačkom dijalogu u Srbiji, poslanici reagovali na događaje u Skupštini

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Deo poslanika evropskog parlamenta reagovao je na događaje u Narodnoj skupštini početkom ove nedelje. U narednim nedeljama razmotriće se nastavak međupartijskog dijaloga vlasti i opozicije, koji je bio u planu još ranije, saznaje naš portal.

Podsećamo, nakon dve faze međustranačkog dijaloga, održanih pred izbore 2020. i 2022. godine, u martu ove godine poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec izrazili su spremnost da nastave posredovanje između poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, kako bi se poboljšao njen rad. Nemec je u ulozi posrednika nasledio sadašnju ministarku spoljnih poslova Slovenije Tanju Fajon.

Početkom juna, u jeku protesta Srbija protiv nasilja, Bilčik i Nemec posetili su Srbiju zajedno sa bivšim evropskim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Alojzom Peterlom. Originalni plan posete bio je otpočinjanje dijaloga u Narodnoj skupštini, ali poslanici su, u zajedničkom saopštenju, zaključili da zbog drastične promene okolnosti u Srbiji posle tragedija u maju, za tako nešto trenutno nema uslova.

Kako naš portal nezvanično saznaje iz izvora bliskih Evropskom parlamentu, u naredne dve nedelje raspravljaće se o mogućnosti ponovnog pokretanja dijaloga u Srbiji, a uzeće se u obzir i najave vanrednih parlamentarnih izbora.

Poslanička grupa Socijalista i Demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu pozvala je rukovodstvo u Narodnoj skupštini Sribje da smiri tenzije, obnovi dijalog i poštuje pravila i procedure.

Oni su na svom profilu na mreži X (nekadašnjem Tviteru) saopštili da nedavna eskalacija povećava nestabilnost i pogoršava već toksičnu atmosferu u Parlamentu.

“Pomno pratimo dešavanja u Narodnoj Skupštini. Pozivamo rukovodstvo da smiri tenzije, obnovi dijalog i poštuje pravila i procedure. Srbiji je potreban potpuno funkcionalan parlament”, naveli su iz S&D.

Povodom situacije u parlamentu poslanik Nemec oglasio se na društvenoj mreži X.

“Sa zabrinutošću pratim pogoršavajuću situaciju u Narodnoj skupštini Srbije. Parlament je pre svega mesto dijaloga i demokratije. Pozivam vođstvo da obezbedi potpuno funkcionalan parlament, smiri tenzije i uspostavi pravi i smisleni dijalog”, napisao je Nemec na društvenoj mreži X.

I Matjaž Nemec i Vladimir Bilčik porkomentarisali su za European Western Balkans mogućnost nastavka međupartijskog dijaloga. Kako nam je saopšteno, informacije o tome biće objavljene blagovremeno.

“Evropski parlament ostaje u potpunosti posvećen dijalogu i pomaganju u uspostavljanju platforme za dijalog o funkcionisanju Skupštine. Informacije o našim budućim posetama biće objavljene blagovremeno”, odgovor je koji je naš portal dobio iz kabineta Matjaža Nemeca.

Vladimira Bilčik saopštio je za European Western Balkans da Evropski parlament ostaje posvećen procesu parlamentarnog dijaloga.

“Tokom naše misije u Beogradu u junu, potvrdili smo zajedničku posvećenost Narodne skupštine i Evropskog parlamenta za nastavak procesa parlamentarnog dijaloga (PDP). Ovu posvećenost mogu ponovo da potvrdim danas dok nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju u Srbiji”, saopštio je Vladimir Bilčik.

Grošelj: Srbiji treba bolji poslovnik parlamenta

Poslanik Evropskog parlamenta iz redova Obnovimo Evropu (Renew Europe) Klemen Grošelj uključio se sinoć u emisiju Newsnight na televiziji N1, ističući da čak i u zemljama EU postoje jake političke polarizacije u parlamentima, ali da je zbog toga važno poštovati poslovnik.

„Poslovnik je mali ustav svakog parlamenta. U njemu treba da jasno budu definisane relacije između vladajuće koalicije i opozicije, koja su tu prava opozicije, u kojim odborima opozicija ima većinu…Tako parlamenti funkcionišu u većini evropskih zemalja, tako treba da bude i u Srbiji“, rekao je Grošelj.

Govoreći o dijalogu Evropskog parlamenta i Narodne skupštine, Grošelj je rekao da je on prihvaćen na nivou političke volje, ali da bi u suštini Srbiji trebalo poslovnik koji bi imao sve one elemente koje imaju poslovnici u evropskim zemljama.

Povezani članci

Potpisana tri memoranduma u okviru projekata podrške EU

EWB

Dubravka Šuica moguća kandidatkinja za komesarku za proširenje

Tanjug

Borelj: EU neće nametati sporazum Beogradu i Prištini

EWB