fbpx
European Western Balkans
Некатегоризовано

EP usvaja rezoluciju kojom podržava pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – U rezoluciji usvojenoj u četvrtak, Evropski parlament naglasio je da Severna Makedonija i Albanija ispunjavaju uslove za početak pregovora.

Parlament je izrazio duboko razočaranje zbog neuspeha da se postignu dogovori o otvaranju pregovora o pristupanju sa obe zemlje na Samitu EU 17. i 18. oktobra.

Tekst deklaracije usvojen je sa 412 glasova, 136 protiv i 30 suzdržanih.

Evropski poslanici žale zbog poteza Francuske, Danske i Holandije da blokiraju odluku i kažu da su Albanija i Severna Makedonija uložile značajne napore u poslednjih nekoliko godina i ispunile kriterijume Evropske unije za početak pregovora o članstvu.

Hvaleći napore Severne Makedonije da reši teška bilateralna pitanja sa susednim zemljama, poslanici su takođe pozdravili nedavne reforme pravosuđa u Albaniji.

Parlament je naglasio da je ovakva odluka čelnika Evropske unije strateška greška, koja šteti kredibilitetu EU i šalje negativnu poruku drugim potencijalnim zemljama kandidatima. Takođe ova greška mogla bi da dozvoli da ostali spoljni akteri – čija aktivnost možda nije u skladu sa vrednostima i interesima EU – bliže sarađuju sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom, dodali su poslanici Evropskog parlamenta.

Reforma procesa proširenja, koju zagovaraju neke zemlje ne bi trebalo da ometa Albaniju i Severnu Makedoniju, koje već ispunjavaju uslove da se procenjuju na osnovu sopsvenih zasluga i objektivnih kriterijuma, a ne sude po domaćim političkim programima u drugim zemljama, kaže se u tekstu.

Poslanici su pozvali zemlje EU da se ponašaju odgovorno prema Albaniji i Severnoj Makedoniji i da na sledećem sastanku donesu jednoglasno pozitivnu odluku. Parlament bi trebalo da pojača svoje aktivnosti u podržavanju demokratije, kako bi osigurao da nacionalni parlamenti na Zapadnom Balkanu igraju ulogu pokretača reformi, dodali su.

Predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli, ponovio je svoje mišljenje da ne davanje datuma pristupanja za Severnu Makedoniju i Albaniju jeste bila greška, ali da se većina u EU ne slaže sa ovakvom odlukom. Predsedavajući Parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi predstavljao je svoju zemlju na sastanku.

Najveće grupe EP žale zbog odluke Evropskog saveta

Najveće grupe u Evropskom parlamentu izrazile su razočaranje zbog neuspeha Evropskog saveta da podrži ove dve zemlje.

Evropska narodna partija (EPP) izjavila je da žali zbog činjenice da su neke države članice blokirale pregovore o pristupanju sa Skopljem i Tiranom.

„Moramo priznati njihove napore i otvaranje pregovora bilo bi podsticaj za nastavak neophodnih reformi za dalje sprovođenje vladavina prava, jačanje pravosuđa, borbu protiv korupcije, poboljšanje susedskih odnosa i garantovanje nezavisnosti medija. U pitanju je naš kredibilitet u regionu“, rekao je predsednik EPP-a Džozep Dol.

Nakon sastanka Evropskog saveta prošle nedelje, liderka Social-demokrata (S&D) Irače Garsija rekla je da EU gubi prednost i kredibilitet jer nisu otvoreni pregovori  sa dve zemlje koje su sprovele sve reforme koje su od njih tražene.

„Makedonci i Albanci očekuju od nas više. Žao mi je što je u Savetu blokirano otvaranje pregovora. Naša politička grupa će nastaviti pritisak kako bi se ta odluka preokrenula“, rekla je Garsija.

Povezani članci

Vučić i Mekalister o putu ka EU

EWB

Broj preminulih od COVID-19 u Srbiji višestruko veći? Radovanović: 2. jula 52 smrtna slučaja

EWB

Dačić: Politika proširenja EU poseban izazov SRB i region

EWB