fbpx
European Western Balkans
Region

EP: Usvojena rezolucija o Kosovu

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu usvojili su danas rezoluciju o Kosovu u kojoj se zahteva brzo formiranje proevropske vlade i napredak u viznoj liberalizacij, ali i konstruktivan nastavak dijaloga sa Beogradom.

U rezoluciji, koja je usvojena sa 474 glasova “za” i 134 “protiv”, dok su 64 poslanika bilo uzdržano, ukazuje se da pet članica EU još nije priznalo Kosovo i tvrdi da bi, ako bi sve članice to učinile, to povećalo kredibilitet EU u njenoj spoljnoj politici i pomoglo normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Poslanici su izrazili zabrinutost zbog ekstremne polarizacije političkog spektra, kao i žaljenje zbog sporog tempa Prištine da izgradi adekvatne i efikasne administrativne kapacitete.

Takođe su osudili nasilno ometanje rada parlamenta od strane nekih članova opozicije u prvoj polovini 2016. godini, saopštio je EP.

Oni su pozdravili predlog Evropske komisije da se ukinu vize za kosovske građane iako nisu ispunjeni svi važni kriterijumi.

Poslanici EP pozvali su Prištinu, tokom rasprave povodom predstavljanja godišnjeg izveštaja o Kosovu, na brzo formiranje vlade i sprovođenje dogovorenog sa Beogradom.

EP od novih kosovskih vlasti očekuje da ispune obećanja u vezi s bezviznim režimom, ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i ostvare uverljive rezultate u smislu osuđujućih presuda u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a apelovano je i na formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček konstatovala je, tokom sinoćnje rasprave, da je u proteklih godinu dana na Kosovu i Metohiji ostvaren određen napredak što se tiče odnosa sa EU, ali da, uprkos tome, stvari nisu napredovale onoliko koliko bi to želeli i građani i EP.

Što se tiče procesa normalizacije odnosa Prištine i Beograda, ona je navela da je ostvaren napredak i da je mnogo toga dogovoreno, ali da sprovođenje dogovorenog još uvek izostaje, i to na obema stranama.

Povezani članci

Blanuša: U Trstu priznanje za povezivanje mladih u regionu

EWB

Kovačić: Zatezanje nad Balkanom

EWB

Mogerini: Hajde da uvedemo Zapadni Balkan u EU

EWB