fbpx
European Western Balkans
Pregovori

EPuS: Ministarstvo evropskih integracija da upozna javnost sa odgovorom EU o vrednovanju napretka novom metodologijom

Godišnje skupština Evropskog pokreta 2020; Foto: Flickr / Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Evropski pokret u Srbiji (EPuS) pozdravlja vest da je Srbija zvanično prihvatila novu metodologiju Evropske unije za proširenje, usvojenu u martu ove godine, navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da ukoliko postoji politička volja, primena nove metodologije može dati potrebni politički zamajac procesu proširenja, kako u EU, tako i Srbiji.

Međutim, iz EPuS-a su napomenuli da bi bilo u interesu javnosti da Ministarstvo za evropske integracije upozna javnost sa odgovorom Evropske unije kako će napredak Srbije biti vrednovan prema novoj metodologiji.

“Pošto je javnost ranije obaveštena da je Ministarstvo za evropske integracije tražilo od institucija EU pismeno objašnjenje kako će prema novoj metodologiji biti vrednovan dosadašnji napredak na putu ka članstvu u EU, smatramo da bi bilo u interesu javnosti i transparentnosti procesa da Ministarstvo upozna javnost sa odgovorom EU”, navodi se u saopštenju.

Na osnovu izjava ministarke Joksimović moglo se zaključiti da je Srbija poslala zahtev za informacijama o primeni nove metodologije u Brisel i da još uvek čeka odgovor od evropskih institucija. To se, međutim, ne slaže sa odgovorom koji je naš portal 17. juna dobio iz Evropske komisije.

Na precizno pitanje portala European Western Balkans da li je Vlada Srbije formalno kontaktirala Evropsku komisiju sa pitanjem o primeni nove metodologije na Srbiju, portparolka EK Ana Pisonero izjavila je da “EU razume da Srbija još nije donela konačnu odluku o promenjenoj metodologiji”, te da je Evropska komisija “spremna da dalje razgovara o ovoj temi sa srpskim vlastima”.

EWB je dan nakon što je poslao upit Evropskoj komisiji, 18. juna, poslao i upit Kabinetu ministarke Jadranke Joksimović sa pitanjem da li je Srbija zvanično zatražila od Evropske komisije informacije o novoj metodologiji, ali do sada nismo dobili odgovor.

Povezani članci

Miščević: Srbija otvara tri nova poglavlja do kraja godine

EWB

EU otvara dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom

EWB

Mihael Rot posetio Srbiju: Probleme ne rešavati povlačenjem novih granica

EWB