fbpx
European Western Balkans
Društvo

EPuS: “Novi polet za Evropu” povodom Dana Evrope

Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Tradicionalna “Ulična akcija”, tokom koje građani mogu da se informišu o mogućnostima uključivanja u EU, filmsko veče, kao i “Kafanski razgovori”, deo su ovogodišnjeg niza manifestacija, kojima Evropski pokret u Srbiji (EPuS) obeležava 9. maj, Dan Evrope.

Moto ovogodišnjih događaja je “Novi polet za Evropu” koji, kako je saopštio EPuS, poziva na razgovor i zajedničko traženje rešenja za izazove pred evropskim društvima.

Ulična akcija biće organizovana u utorak, 9. maja, na Trgu Republike, a volonteri i aktivisti Foruma mladih EPuS-a deliće informativne i promotivne materijale i razgovarati sa građanima o mogućnostima uključivanja i doprinosa pozitivnim promenama u društvu.

Građani će imati priliku da ocene javne usluge u Srbiji i podele svoja iskustva sa administracijom na štandu kampanje “JA u centru pažnje”.

Razgovorima sa građanima pridružiće se i predsednik EPuS-a Mihailo Crnobrnja i generalna sekretarka tog pokreta Maja Bobić.

Filmsko veče – projekcija na otvorenom filma “Franc”, Fransoa Ozona, biće upriličeno u četvrtak, 11. maja, na Cvetnom trgu.

Tradicionalni Kafanski razgovori, koji će biti održani dan kasnije u restoranu “Polet”, ove godine biće posvećeni temama budućnosti EU i evropskih integracija Srbije, socijalnom dijalogu i vrednostima solidarnosti i održivog rasta, kao i perspektivama mladih u Srbiji.

Dan Evrope biće obeležen i širom Srbije, a posebno u Lazarevcu gde će EPuS – Lazarevac organizovati izložbu rukotvorina i umetnina “Naših ruku delo”.

EPuS će nastaviti obeležavanje Dana Evrope tokom narednih mesec dana organizacijom stručnih debata u Jagodini i drugim gradovima, kao i svečanom dodelom priznanja “Doprinos godine Evropi” za promociju evropskih vrednosti i integracija u Srbiji.

Dan Evrope obeležava se 9. maja, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. i deklaraciju ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana koji je 1950. godine najavio panevropski projekat pomirenja i ujedinjenja – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji se vremenom razvio u Evropsku uniju.

Evropski pokret u Srbiji ove godine obeležava i 25 godina postojanja kao nezavisna i neprofitna organizacija civilnog društva koja se bavi istraživanjem, podučavanjem i zagovaranjem evropskih integracija.

Povezani članci

Amandmani za promenu Ustava ispod evropskih standarda

EWB

Predstavljeni konkursi Evropske unije u EU info centru

EWB

Predstavljena mapa puta za REKOM: Politička podrška je osnovni preduslov

EWB