fbpx
European Western Balkans
Društvo

EPuS organizuje predstavljanje analize o napretku Srbije na dosadašnjem putu ka EU

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Evropski pokret u Srbiji (EPuS) organizuje konferenciju za medije povodom predstavljanja publikacije “Analiza politike proširenja Evropske unije i dosadašnjeg napretka Republike Srbije u procesu pristupnih pregovora u periodu od 2014 – 2020” u ponedeljak, 8. marta  u Dorćol platzu sa početkom u 11 časova.

Kako iz EPuS-a navode, posle sedam godina u procesu pregovora o pristupanju EU, potrebno je bilo napraviti osvrt i analizu koliki je napredak Srbija na putu ka članstvu ostvarila.

“Zbog činjenice da je proces proširenja postao mnogo kompleksniji i da postoji mnogo više faktora koji utiču na njegov uspeh, razvili smo posebnu metodologiju praćenja tih faktora na sveobuhvatan način, širim pogledom odozgo, bez ulaženja u analizu situacije u pojedinačnim poglavljima – Monitor metodologiju”, kažu iz Evropskog pokreta.

EPuS je dodao da su neki od zaključaka analize da je napredak u ostvarivanju spremnosti Srbije za članstvo u periodu od 2014 – 2020. minimalan i nije u skladu sa proklamovanim strateškim ciljem učlanjenja u EU.

Analizu koju je finansirala Fondacija za otvoreno društvo predstaviće njen autor, Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Povezani članci

Sastanak NKEU: Dostojanstveno raditi u Srbiji

EWB

Štiplija: Po prvi put od 2012. grupa političara iz EU formalno i jasno kritikuje vlast

EWB

Predstavnici Francuske izložili detalje predloga o novoj politici proširenja

EWB