fbpx
European Western Balkans
Region

Slovenija: Nerešena granična pitanja ključni izazov za Balkan

Miro Cerar; Foto: Evropski parlament

LJUBLJANA – Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je u Trstu, gde je u okviru slovenačke delegacije pod vođstvom premijera Mire Cerara učestvovao na samitu Berlinske inicijative, da su nerešena granična pitanja jedan od ključnih izazova za stabilizaciju Balkana, prenosi Hina.

“Znamo da u okviru nekadašnje Jugoslavije granice nisu bile definisane i da praktično unutar Zapadnog Balkana, bez obzira na to što imamo nove države, ostaje niz otvorenih graničnih pitanja koja ni nakon 26 godina nisu rešena”, kazao je Erjavec juče slovenačkim novinarima koji su pratili skup u Trstu.

On je izneo mišljenje da se “granična i ostala bilateralna pitanja i inače rešavaju presporo, zbog čega je potrebno ojačati nastojanja u tom pravcu i svestrani dijalog”.

Hina podseća da su o pitanjima odnosa dveju država, pa i o suprotnim stajalištima Slovenije i Hrvatske u pogledu arbitražne presude koju su o graničnom sporu Slovenije sa Hrvatskom doneli međunarodni arbitri, pre samita su u Ljubljani razgovarali slovenački premijer Miro Cerar i predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković, složivši se da je uprkos razlikama u pogledu na otvorena pitanja potreban dijalog.

Povezani članci

Bugajski: Srbija možda promeni stav prema NATO nakon ulaska Crne Gore

EWB

Han: Komisija priprema strategiju za Zapadni Balkan

EWB

Delegacije OEBS-a i EU održale sastanak o produbljivanju saradnje u regionu

EWB