fbpx
European Western Balkans
Evropa

Erjavec: Nismo imali potvrđenu granicu sa Hrvatskom 1991.

LJUBLJANA – Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da Slovenija i Hrvatska 1991. nisu imale potvrđenu granicu i da je ona potvrđena tek arbitražnim rešenjem čijoj se jednostranoj implementaciji Hrvatska protivi.

“Hrvatska ministarka obmanjuje javnost kad tvrdi da je granica potvrđena 1991. Nikad nije bila potvrđena i baš zato smo išli u arbitražu”, kazao je Erjavec, reagujući na jučerašnju izjavu ministarke za spoljne i evropske poslove Marije Pejčinović Burić, prenosi Hina.

Pojašnjavajući hrvatsku poziciju oko graničnog problema sa Slovenijom i najava slovenačkih vlasti da će novčano kažnjavati hrvatske ribare koji budu lovili u delu Piranskog zaliva, koju Slovenija smatra svojim akvatorijem, Pejčinović Burić je Ljubljanu pozvala na dijalog, rekavši da je to jedini način da se otvoreno pitanje riješi.

“Hrvatska teritorija je ista onakva kakva je bila 1991. Granična crta je ona crta koja je utvrđena ’91. godine i prema tome na terenu se ništa nije dogodilo”, navela je ona.

Erjavec je reagovao tvrdnjom da to nije tačno i da je reč o obmanjivanju javnosti, te da se u pregovore o granici, a onda i u arbitražu sa slovenačke strane ušlo iz pozicije da granica 1991. nije bila utvrđena.

Pri tome, Erjavec se pozvao na pismo iz 1993. godine koje je ondašnjem slovenačkom premijeru Janezu Drnovšeku uputio tadašnji hrvatski premijer Nikica Valentić, u vezi s graničnim prijelazom Plovanija.

Valentić je u pismu Drnovšeku zatražio razumevanje za gradnju tog za turističku sezonu u Istri važnog prijelaza, te Drnovšeku garantovao da gradnja prijelaza u načelu ne prejudicira granična pitanja, što je Drnovšek u načelu prihvatio, navodi Hina.

Povezani članci

Desničarske evroskeptične stranke formirale savez

EWB

Evropska komisija predložila Magnicki zakon

EWB

Makron: Vrata za Britaniju u EU još uvek otvorena

EWB