fbpx
European Western Balkans
Evropa

Erjavec očekuje pritisak Evropske komisije na Hrvatsku

LJUBLJANA – Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da očekuje jak pritisak Evropske komisije (EK) na Hrvatsku nakon govora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u UN, u kojem je optužio Sloveniju za nepoštovanje međunarodnog prava.

Erjavec je za RTV Slovenija kazao da je, nakon Plenkovićevog govora “svakom Slovencu je jasno da je dijalog sa Hrvatskom nemoguć”, prenosi Hina.

“Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem EU. Potpredsednik EK Frans Timermans je ponudio svoju pomoć ako ne dođe do dogovora sa Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš sledeći korak biti da ga obavestimo o tome što se u Njujorku dogodilo”, kazao je Erjavec.

Prema njegovim rečima, EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uverila da se ponašaju drukčije.

“Znamo šta EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju sprovodi njihova vlada. EU može da zamrze evropska sredstva takvim državama. Ipak mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb”, rekao je Erjavec.

Kako je rekao, da bi se arbitražna presuda sprovela potrebna je saradnja Hrvatske, ali Slovenija “neke stvari može da implementira sama” prihvatanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za septembar.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u četvrtak u govoru pred Generalnom skupštinom UN rekao da je Hrvatska morala da izađe iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitovala i upozorio da takvo “nepoštovanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rešavaju uz pomoć treće strane.

Zbog Plenkovićevog govora Cerar je otkazao dogovoreni susret s hrvatskim premijerom u Zagrebu 27. septembra o rešavanju hrvatsko-slovenačkog graničnog spora.

Zvanična Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rešenje koje treba da se primeni, dok Zagreb traži novo bilateralno rešenje spora koji dve države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije 1990-tih godina.

Povezani članci

EU odbila da finansira opštine u Poljskoj gde vlast diskriminiše LGBT populaciju

EWB

Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine spominju se u novom strateškom dokumentu EU

EWB

Etinger: Evropa mora da pokaže solidarnost prema južnim susedima

EWB