fbpx
European Western Balkans
Region

Erjavec: Pitanje granica na Zapadnom Balkanu je teško rešiti do 2025.

SOFIJA – Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je danas da nije realistično ispuniti uslov Strategije proširenja i rešiti bilateralne sporove oko granica na Zapadnom Balkanu do 2025. godine.

“To može biti veliki problem za EU, proširenje i za Zapadni Balkan”, upozorio je Erjavec koji zajedno sa 27 ministra spoljnih poslova EU, učestvuje na neformalnom sastanku Saveta EU u Sofiji.

Jedna od najvažnijih tema razgovora jeste budućnost evrointegracija Zapadnog Balkana i saradnja EU i regiona u oblasti bezbednosti i odbrane.

Ovo će biti i prva prilika da zemlje članice razmotre novu Straregiju kojom je Evropska komisija predstavila perspektivu proširenja na Zapadni Balkan.

Tim povodom, slovenački šef diplomatije upozorio je da uslov iz Strategije koji traži rešavanje bilateralnih problema pre novog proširenja EU ”nije realno rešiti do 2025. godine”.

”Slovenija je imala 20 godina dijalog sa Hrvatskom da bi našla rešenje za međusobnu granicu. Isto je i sa Hrvatskom i Srbijom- 26. godina. Sa BiH i Crnom Gorom. Mislim da nije moguće očekivati da se ovaj uslov ispuni 2025. godine. To može biti veliki problem za EU, proširenje i Zapadni Balkan”, poručio je Karl Erjavec.

Povezani članci

Erjavec: Stanje na Zapadnom Balkanu promenilo se na gore

EWB

Moguće je da Pariz odustane od veta na pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Tanjug

Rama za WSJ: Snažno ću podržati regionalnu ekonomsku zonu

EWB