fbpx
European Western Balkans
Evropa

Erjavec se uzda u sastanak u Trstu za sprovođenje arbitraže

Piranski zaliv; Foto: Wikicommons / Vlada Republike Hrvatske

LJUBLJANA – Slovenački šef diplomatije Karl Erjavec očekuje da će naredna sreda biti važan dan za sprovođenje presude arbitražnog suda o granici Slovenije i Hrvatske, ali više zbog sastanka Berlinske inicijative u Trstu nego dvojice premijera u Ljubljani.

“U Trstu će biti nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanski premijer Paolo Ðentiloni i svi predsednici država iz ovog regiona. Verujte mi, oni neće moći da izbegnu pitanje implementacije arbitražne presude”, kazao je Erjavec za današnji mariborski dnevni list Večer, prenosi Hina.

Slovenački ministar spoljnih poslova namerava da u Trstu istakne pitanje nerešenog graničnog problema Hrvatske i Slovenije.

“Ne možemo govoriti o stabilnom Zapadnom Balkanu, ako dve članice Unije, poput Hrvatske i Slovenije imaju nerešeno tako prvorazredno pitanje, kao što je pitanje granice”, kazao je on.

Erjavec je siguran da će Hrvatska postupno “omekšati” svoje do sada čvrste pozicije u vezi arbitražne presude i arbitražnog procesa za koji ona tvrdi da je kontaminiran i da je iz njega izašla, zbog čega odbija da implementira presudu i nudi Ljubljani bilateralne razgovore za rešenje tog dvostranog pitanja.

Od sastanka premijera Mire Cerara i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji bi u sredu u Ljubljani na prvom službenom sastanku trebalo da počnu dijalog o otvorenim pitanjima Erjavec ne očekuje mnogo.

“Ne očekujem nikakav proboj, ništa veliko. To će biti prvi susret dvojice premijera i njihova razmena stavova nakon što su arbitri doneli svoju presudu”, kazao je Erjavec.

Povezani članci

Ker-Lindzi: Zapadni Balkan da pomno prati Francusku posle izbora

EWB

Bez dogovora o funkcijama u EU, Makron eliminisao kandidate evropskih partija

EWB

Savet EU usvojio direktive za tranzicioni period sa Velikom Britanijom

EWB