fbpx
European Western Balkans
Region

Erjavec: Stanje na Zapadnom Balkanu promenilo se na gore

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

LJUBLJANA – Stanje u jugoistočnoj Evropi poslednjih godinu dana se promenilo na gore, ocenio je pesimistički u sredu ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, posebno apostrofirajući unutrašnje napetosti u BiH, odnose Beograda i Prištine i nestablnost u Makedoniji.

Erjavec je govoreći pred parlamentarnim odborom za spoljnu politiku odgovarao na pitanja o nedavnom samitu predsednika država Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni, rekavši da su se tom prilikom pokazale suprotnosti i različiti stavovi lidera.

Iznoseći detalje sa tog samita, Erjavec je rekao da su se po prvi put nakon 2004. godine opet mogli osetiti elementi neprijateljstva, netolerancije i napetosti.

Erjavec, koji je zajedno s kolegama iz regiona prisustvovao zatvorenoj raspravi predsednika i ministara spoljnih poslova, iznoseći svoje impresije iz rasprave predsednika različitih država u regionu, ocenio je da su se prilike u regionu u poslednjih godinu dana znatno promenile i to na gore.

Pre se činilo da region ide u mjeru evroatlantskih integracija i vladao je duh saradnje, ali nakon ovog sastanka možemo biti zabrinuti, kazao je Erjavec.

Posebno je istakao unutrašnje političke napetosti u BiH i Makedoniji, napete odnose Beograda i Prištine, što je posebno bilo uočljivo na tom sastanku, prenela je HINA.

Povezani članci

Karpenter: Uloga Rusije na Balkanu – ometanje evropskog i transatlantskog uticaja

EWB

Zapadni Balkan očekuje veliki napredak u narednih 10 godina

EWB

Avaz: EU priprema najmanje dve milijarde evra pomoći za ZB

EWB