fbpx
European Western Balkans
Region

Ešdaun: Vreme da se EU vrati na Balkan i sredi haos

Pedi Ešdaun; Foto: Liberal Democrats

SARAJEVO – Nakon predsedničkih izbora u Austriji i Francuskoj, kao i parlamentarnih u Holandiji, prevaziđen je period nesigurnosti zbog čega je vreme da se EU vrati na Balkan i sredi stanje koje je “haotično”, poručio je danas bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Pedi Ešdaun.

U intervjuu za sarajevski Dnevni avaz, Ešdaun je rekao da očekuje političku ofenzivu Berlina i Pariza na Balkan, a smatra da će se tome pridružiti i Holandija.

“Nemar EU doveo je do produbljenja problema na Balkanu. Svi su mislili da ćemo imati probleme na Kosovu, ali se vidi da su Makedonija i BiH bure baruta na Balkanu”, upozorio je Ešdaun.

Prema njegovim rečima, pobeda Emanuela Makrona na izborima za predsednika Francuske i dobri izgledi Angele Merkel da ostane na čelu nemačke vlade posle izbora na jesen pružaju šansu za jači nastup EU na Balkanu i aktivniji odnos prema BiH.

Ešdaun je najavio da bi se neki konkretni koraci na tom planu mogli videti ove jeseni.

“Ne mislim da će se čekati ishod izbora za Evropski parlament krajem 2019. godine. Radiće se mnogo brže”, smatra Ešdaun.

Ešdoun je za vreme mandata u BiH ostao zapamćen po brojnim intervencijama i smenama političara za koje se smatralo da ometaju sprovođenje Dejtonskog sporazuma i pomažu skrivanje ratnih zločinaca, podseća Hina.

Kako navodi, njegovog naslednika Miroslava Lajčaka dočekala je situacija u kojoj on nije imao podršku Brisela niti važnih evropskih prestonica da postupa na sličan način zbog čega se slovački šef diplomatije vrlo brzo povukao s dužnosti visokog predstavnika za BiH.

Ešdaun smatra da je Evropa “izdala Lajčaka” jer mu nije dala podršku da dovrši započetu reformu policije u BiH.

“Još je gore što je BiH nakon toga krenula nizbrdo”, naglasio je Ešdaun.

On je ukazao na to da teorijski EU i dalje u BiH ima na raspolaganju brojne instrumente za delovanje, ali ih uopšte ne koristi.

“To se mora promeniti”, poručio je Ešdaun, koji očekuje političku ofenzivu Berlina i Pariza na Balkan, a smatra da će se tome pridružiti i Holandija.

Ocenjuje da će tu važnu ulogu imati Velika Britanija, uprkos izlasku iz EU, jer će London negativne posledice Bregzita želeti da kompenzuje jačom saradnjom s Unijom na planu bezbednosti i spoljne politike.

Podsetivši da se naredne godine u Londonu održava međunarodna konferencija o Balkanu, Ešdaun je rekao kako se očekuje da tada bude “zaokružen proces kojim će se staviti pečat” na budućnost Balkana kao regiona koji već, naglasio je, “stotinu godina okupira pažnju Evrope svojom nestabilnošću i sukobima.

Povezani članci

Vigemark: Zadaci za BiH su jasni, nužna izmena izbornog zakona

EWB

Veća pažnja EU u oblasti vladavine prava

EWB

Zeleno svetlo EP za sporazum o učešću Kosova u programima EU

EWB