fbpx
European Western Balkans
Politika

ESI: EU da dogovori strategiju o daljem napretku integracije Zapadnog Balkana

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Evropska unija bi pod hitno trebalo da zatvori Pandorinu kutiju daljih razgovora o promeni granica na Balkanu, ističe tink tenk Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI), u opsežnoj analizi pod naslovom “Hipnotizer – Aleksandar Vučić, Džon Bolton i povratak u prošlost”, koju je objavila uoči sastanka u Berlinu.

“Evropska unija bi trebalo da zatvori Pandorinu kutiju daljih razgovora o ponovnom iscrtavanju granica duž etničkih linija. Istovremeno, EU treba da dogovori verodostojnu strategiju o tome kako Srbija, Kosovo i ostatak Zapadnog Balkana mogu da napreduju prema integraciji s ostatkom Evrope. Pitanje je rata i mira da ta vizija ostane verodostojna”, navodi ESI i dodaje da bi EU trebalo da upozori Vučića da zaustavi “huškanje na rat ministara u srpskoj vladi”.

Autori dodaju da je malo verovatno da će bilo koja balkanska zemlja postati punopravna članica EU do 2025. godine, te se sugeriše da im, umesto toga, treba ponuditi da postanu članice jedinstvenog tržišta do 2025.

Kako navode autori analize Nemačka, Francuska i ostale zemlje članice EU trebalo bi da jasno stave do znanja da su i one spremne da preduzmu veću odgovornost za bezbednost na Balkanu, ako u bilo kojem trenutku američki predsednik odluči da povuče sve američke vojnike.

Inicijativa u izveštaju podseća da su Vučić i Hašim Tači prošle godine na konferenciji u austrijskom Albahu objavili da razmatraju promenu granica kao deo sporazuma o normalizaciji odnosa i da je ideja naišla na razumevanje kod pojedinih evropskih diplomata, a od 2018. ima i podršku u SAD, nakon što je Džon Bolton postao savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa.

Povezani članci

Novi rok za usklađivanje sa zakonodavstvom EU – kraj 2021.

EWB

Makron u Beogradu: Srbija da se reformiše paralelno sa EU, potreban kompromis oko Kosova

EWB

Fajon, Bilčik i Brnabić razgovarali o izbornim uslovima

EWB