fbpx
European Western Balkans
Evropa

Etinger: Evropa mora da pokaže solidarnost prema južnim susedima

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

LUKSEMBURG – Sve zemlje Evropske unije treba da pomognu južnim susedima, gde pristiže većina migranata, poručio je danas evropski komesar Ginter Etinger. Etinger je ovo izjavio novinarima u Luksemburgu uoči vanrednog mini-samita o migracijama koji će se u nedelju održati u Briselu.

Taj sastanak, prema rečima Etingera, trebalo bi da bude “podsetnik puta ka evropskom jedinstvu”, prenosi Rojters. “Smatram da cela Evropa mora da pokaže solidarnost prema onima koji su najviše pogođeni – Grčka, Malta, Kipar, Bugarska, Italija i Španija”, kazao je Etinger.

Vanredni sastanak EU u Briselu biće održan sa ciljem pronalaženja evropskog rešenja za izbegličko pitanje, navodi agencija APA. Sedam država će se sastati u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom na temu ilegalne migracije, jačanje „Dablinskog sporazuma” i uloge Fronteksa. Na sastanku će biti nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i šefovi država i vlada Italije, Francuske, Španije, Grčke, Bugarske i Austrije. Ovaj vanredni sastanak predstavlja pripremu za Samit EU koji je zakazan za četvrtak i petak.

Merkel je pod snažnim pritiskom u Nemačkoj zbog svoje politike prema azilantima i želi da pronađe evropsko rešenje kako bi sprečila krah koalicije CDU/CSU.

Naime, CSU je Merkelovoj dala rok do kraja juna za pronalaženje evropskog rešenja.

Povezani članci

Svako po svom – EU daleko od jedinstvenih pravila putovanja u vreme korone

EWB

DW o Bregzitu: Neverovatno komplikovano

EWB

Evropski ombudsman: Pojavljivanje predsednice EK u promotivnom spotu HDZ je krajnje kontroverzno

EWB