fbpx
European Western Balkans
Politika

EU: Beograd i Priština sami odlučuju o dijalogu

Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay
Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – U pregovorima Beograda i Prištine, strane same odlučuju o ciljevima, brzini i o tome ko će učestvovati, posredovati u njihovom dijalogu o normalizaciji odnosa, proizlazi iz objašnjenja koje su agenciji Beta dali iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Na pitanje ove agencije o izjavi predsedika Srbije Aleksandra Vučića da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin preneo da je Moskva spremna da se uključi u dijalog ako to, kako traži Priština, učine SAD, jedan zvaničnik EEAS je rekao da je “u toku rad na novoj fazi dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”.

On je rekao da “Beograd i Priština odlučuju o cilju, koracima, ritmu, formatima dijaloga”.

O tome razmenjuju mišljenja predsednici Hašim Tači i Vučić, a, kako je rečeno, “obe strane su potvrdile snažnu predanost primeni svih dogovora” u dijalogu.

Funkcioneri bliski šefici diplomatije EU, Federike Mogerini su ukazali na to da je na njenom ovonedeljnom sastanku s premijerima zemalja Zapadnog Balkana naglašena važnost dobrih odnosa, razumevanja i napredovanja regiona ka EU.

“U tom okviru je istaknut značaj tekućih razgovora predsednika Hašima Tačija i Aleksandra Vučića o napredovanju dijaloga”, rečeno je iz EEAS agenciji Beta.

Na tom sastanku u Briselu je podvučena važnost, rekao je izvor, “podsticanja dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, u kojem posreduje visoka predstavnica Mogerini”.

Povezani članci

Zapadni Balkan je deo rešenja, a ne problema

EWB

Šta će biti u zajedničkoj deklaraciji na Samitu u Sofiji?

EWB

Sastanak ministara u Sarajevu: Srbija je na dobrom reformskom putu, prioritet EU

EWB