fbpx
European Western Balkans
Politika

EU će donirati 70 miliona evra Zapadnom Balkanu za vakcine

Laboratorija; Foto: Pixabay

BRISEL – Evropska unija će donirati 70 miliona evra državama Zapadnog Balkana za kupovinu vakcina, izjavila je Evropska komesarka za zdravlje Stela Kiriakides tokom rasprave o globalnoj strategiji EU za vakcinaciju u Evropskom parlamentu, prenosi FoNet.

Kiriakides je poručila da će EU kroz mehanizam deljenja vakcina podržati prioritetne grupe na Zapadnom Balkanu i susedstvu, kao i zdravstvene radnike u zemljama sa niskim prihodima, posebno u Africi.

„Dodelićemo grant od 70 miliona evra Zapadnom Balkanu, za kupovinu vakcina od zemalja članica. U saradnji sa državama članicama radimo i na mehanizmu za dodelu vakcina izvan granica EU, ore nego što Kovaks sistem bude operativan“, izjavila je komesarka za zdravlje.

Kiriakides je dodala da EU zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) radi na pomoći od dodatnih 50 miliona evra Zapadnom Balkanu i susedstvu, za borbu protiv epidemije.

U raspravi u Evropskom parlamentu komesarka za zdravlje je naglasila da je EU zajedničkim nastupom u kupovini vakcina obezbedila veliki broj doza pod povoljnim uslovima, ali da sada ima odgovornost da svoju poziciju iskoristi kako bi podržala druge.

„Svaki od poteza koje planiramo ima isti cilj: brz, jednak i univerzalan pristup bezbednim vakcinama. Nijedna zemlja neće biti sigurna, niti će oporavak ekonomije biti moguć dok virus ne bude pobeđen na svim kontinentima“, zaključila je Kiriakides.

Povezani članci

Brnabić: Odnosi u regionu bolji nego ranije

EWB

Civilno društvo predstavilo preporuke ministrima spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa

EWB

Vučić sa Mikserom o evropskom putu Srbije

EWB