fbpx
European Western Balkans
Evropa

EU će pomoći globalnu borbu protiv koronavirusa sa 230 miliona evra

BRISEL – Evropska unija obećala je 230 miliona evra za pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa, u trenutku kada se država članica EU, Italija, bori sa porastom broja slučajeva oboljevanja širom zemlje.

Na konferenciji za novinare komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič i evropski komesar za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirijakides najavili su da će EU izdvojiti 230 miliona evra za globalnu borbu protiv virusa.

Od tog iznosa, 114 miliona evra biće prosleđeno Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za globalnu spremnost, 15 miliona evra za podršku partnerskim zemljama, 100 miliona evra za finansiranje istraživanja, razvoj vakcina i tretmane i tri miliona evra za podršku naporima država članica na pružanju lične zaštitne opreme i repatrijaciji građana EU.

“Italija je prijavila 152 slučajeva, najveći broj izvan Azije – uključujući 89 ljudi u Lombardiji, 25 u Venetu, devet u Emiliji Romanji i šest u Pijemontu”, izjavio je u juče popodne šef državne službe civilne zaštite Anđelo Boreli.

Komesari su insistirali da u ovom trenutku neće biti ograničenja što se tiče putovanja ili trgovine. Italijanske vlasti saopštile su da su u toj zemlji preminule četiri osobe od koronavirusa u periodu od 48 sati i otkazale su sve festivale i karnevale, preneo je Euronews. Zvaničnik iz Lombardije izjavio je juče popodne da je treća osoba u Italiji preminula u tom regionu, gde je prethodno zabeležen smrtni slučaj 75-godišnje žene u subotu, kao i smrtni slučaj 78-godišnjeg muškarca u Venetu.

Povezani članci

Evrospki liberali spremni da predstave listu svojih kandidata za izbore EP

EWB

COVID-19 u Evropi: Rast obolelih i žrtava ne staje, Italija i Španija i dalje najgore pogođene

EWB

Mogu li socijalisti da dobiju mesto predsednika Evropske komisije?

EWB