fbpx
European Western Balkans
Evropa

EU će ukinuti Poljskoj pravo glasa ako otpusti sudije

Frans Timermans; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija će “odmah” uskratiti Poljskoj pravo glasa u evropskom bloku ukoliko Poljska sprovede kontroverzne reforme Vrhovnog suda, izjavio je danas potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

“Preporuka Komisije je da poljske vlasti ne usvajaju bilo kakve mere o otpuštanju ili nasilnom penzionisanju sudija Vrhovnog suda”, rekao je Timermans, preneo je AFP.

“Ukoliko takva mera bude usvojena Komisija je spremna da odmah pokrene proceduru na osnovu člana sedam”, istakao je potpredsednik Evropske komisije.

Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je juče jedan od tri sporna zakona u okviru reforme pravosuđa koja je izazvala proteste građana i kritike evropskih institucija.

Duda je prethodno odbio da podrži druga dva zakona, a opozicija i demonstranti su tražili da stavi veto i na ovaj zakon koji ministru pravde daje velika ovlašćenja između ostalog i da imenuje i smenjuje predsednike opštih sudova u državi.

On je prethodno odbio da potpiše Zakon o vrhovnom sudu i Zakon o državnom pravosudnom veću, što je iznenadilo vladajuću stranku Pravo i Pravda, prenosi AP.

Poljska konzervativna vlada najavila je juče da će uprkos vetu poljskog predsednika nastaviti da sprovodi pravosudnu reformu.

Povezani članci

COVID-19 u Evropi: Usporavanje pandemije na kontinentu, dogovorena ekonomska pomoć

EWB

Hoće li Evropska narodna partija izbaciti Orbanov Fides iz svojih redova?

EWB

Plenković: Sastaću se sa Cerarom u septembru u Zagrebu

EWB