fbpx
European Western Balkans
Politika

EU daje 8,5 miliona evra za razvoj lokalne demokratije u Srbiji

Zastava Evropske unije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Čačak, Dimitrovgrad, Kragujevac, Paraćin i Šabac izabrani su u okviru javnog poziva za jedinice lokalne samouprave za učešće u dvogodišnjem Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji sa 8,5 miliona evra finansira Evropska unija.

Odabrane opštine i gradovi će, uz finansijsku i stručno-savetodavnu pomoć tima ReLOaD projekta, jačati partnerstvo između lokalnih vlasti i civilnog društva, na dobrobit građana i lokalnih zajednica.

ReLOaD podržava uvođenje i širenje transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva (OCD) iz budžeta jedinica lokalne samouprave, čime se osigurava veće učešće građana u procesima donošenja odluka i unapređuje pružanje javnih usluga, navodi se u saopštenje UNDP.

Odabrane partnerske opštine i gradovi će imati priliku da iskoriste bespovratna finansijska sredstva u iznosu od pola miliona evra za finansiranje projekata od javnog interesa koje će da sprovode OCD u naredne dve godine.

Posebna pažnja biće posvećena projektima koji doprinose osnaživanju žena, mladih i društveno marginalizovanih grupa.

U Srbiji, uprkos adekvatnoj zakonskoj regulativi koja propisuje transparentno finansiranje projekata civilnog društva iz budžeta, često u praksi postoje nedostaci u njenoj primeni, od nepotpunih podzakonskih akata u opštini/gradu, do nejasnoća oko bodovanja prijava, članstva u komisijama za evaluaciju i nedostatka jasnih smernica za praćenje realizacije projekata.

Tim ReLOaD projekta će raditi sa izabranim lokalnim samoupravama kako bi se ova pitanja rešila i osigurala puna transparentnost u budućem finansiranju civilnog društva iz lokalnog budžeta.

Očekuje se da će kroz ReLOaD projekat OCD realizovati 200 projekata koji će omogućiti kvalitetnije i raznovrsnije programe za oko 38.000 građana u regionu Zapadnog Balkana.

U Srbiji će u projektu učestvovati najmanje 20 organizacija civilnog društva čije će aktivnosti doprineti boljem kvalitetu života za preko 3.000 građana.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP.

Program se sprovodi u Albaniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu.

Povezani članci

Bilčik: Srbija se obavezala na održavanje Europrajda u Beogradu

EWB

Dačić: Regionalizacija nije zamena za EU, već brži put do nje

EWB

Paralele između Srbije i Makedonije jake, pismo Mekalisteru “zreo” potez

EWB