fbpx
European Western Balkans
Region

EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statua ZSO

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Evropska unija je pozdravila najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, i istakla da je rok za izradu statuta – četiri meseca.

”Najava premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu je vrlo dobrodošao. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od 4 meseca ”, stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se navodi da ovaj ”dugo očekvini korak” omogućava početrak primene dogovora o Zajednici sroskih opština , što je , kako se naglašava, obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga kome posreduje EUi uz sporazume dogovorene u Briselu u aprilu 2013. godine i avgustu 2015. godine.

”EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove , kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta”, zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Istovremeno, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Baklan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u poseti Prištini, naglasila je da ” Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja”. Ona je dodala da nesporazumi između Beogrda moraju biti rešeni ”u miru i kroz dijalog.”

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je za Tanjug u utorak da je za Kosovo ”vrhunski prioritet” da radi u skladu sa ”zaključenim dogovorom” o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Povezani članci

EU HR daje 357 miliiona evra za izgradnju Pelješkog mosta

EWB

Samit zemalja regiona u Sarajevu zbog Hrvatske

EWB

Plenković: Tražimo rešenje za normalizaciju saobraćaja

EWB