fbpx
European Western Balkans
Evropa

EU dobija javnog tužioca za borbu protiv pronevera?

Berlemon - zgrada Evropske komisije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija saopštila je danas da je 16 zemalja članica tog bloka, uključujući Nemačku i Francusku, pokrenulo planove za uvođenje kancelarije javnog tužioca EU za borbu protiv pronevere.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog saveta, “16 država članica obavestilo je tri institucije (EU) o svojoj nameri da pokrenu jačanje saradnje kako bi se uspostavila kancelarija javnog tužilaštva EU”, preneo je AFP.

U EU, jačanje saradnje je procedura gde se najmanjem broju od devet zemalja članica tog bloka omogućava da uspostave viši nivo integracije ili saradnje u određenoj oblasti u okviru struktura EU, ali bez učešća drugih članica.

Planovi za uspostavljanje institucije evropskog tužioca prvi put su se pojavili 2009. godine u cilju borbe protiv pronevere, koja je EU koštala skoro 900 miliona evra godišnje.

Unija je, međutim, nailazila na otpor pojedinih članica koje strahuju od gubitka suvereniteta, jer bi kancelarija tužioca imala ovlašćenja za direktan rad u zemljama članicama.

Pored Velike Britanije, koja je pokrenula proces izlaska iz EU, Italija i Holandija nisu uključene u grupu zemalja koje su učestvovale u inicijativi, za razliku od Belgije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Grčke, Španije, Finske, Litvanije, Luksemburga, Portugala, Rumunije, Slovenije i Slovačke.

Na sastanku lidera EU u Rimu 25. marta, kojem nije prisustvovala Velika Britanija, potpisana je deklaracija u kojoj je postignuta saglasnost o kretanju Evrope u različitim brzinama.

Povezani članci

Mišel Barnije predstavnik EU u pregovorima o Bregzitu

EWB

Najveće grupe u Evropskom parlamentu pozvale na održavanje novih izbora u Belorusiji

EWB

Osam država EU traže od Mogerini da suzbije propagandu Rusije

EWB