fbpx
European Western Balkans
IPA

EU donira 2 miliona evra za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore

Zastava Evropske unije; Foto: Flickr / Evropski parlament

BEOGRAD – Povodom objave Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020 koju organizuje Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije i Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020 u Vrnjačkoj Banji je održana svečana konferencija i informativna sesija.

Evropska unija izdvojila je 2.040.000,00 evra sredstava za ove projekte čime nastavlja da finansira Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2). Za programski period 2014-2020 obezbeđeno je ukupno 8,4 miliona evra bespovratnih sredstava s ciljem nastavka jačanja društveno-ekonomskog razvoja u prekograničnom području između Republike Srbije i Crne Gore. Do sada, u prethodnom programskom periodu 2007-2013, odobreno je ukupno 7,15 miliona evra za projekte realizovane u okviru ovog Programa.

Od početka sprovođenja Programa preko Instrumenta za pretpristupnu pomoć za period 2007-2013 (IPA 1) finansirano je ukupno 34 projekata. U programskom periodu 2014-2020 i dalje se pruža mogućnost institucijama i organizacijama iz prekograničnog područja zemalja partnera da uspostave ili obnove međusobnu saradnju u rešavanju problema u njihovim lokalnim zajednicama.

Ciljevi upravo objavljenog Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata, u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, predviđeno je da se realizuju kroz dva tematska prioriteta:

  • Promocija zapošljavanja, mobilnost radne snage i socijalna i kulturna inkluzija u prekograničnoj oblasti sa posebnim ciljem povećanja zapošljivosti i mogućnosti zapošljavanja; i
  • Zaštita životne sredine, promovisanje ublažavanja efekata i prilagođavanja klimatskim promenama, sprečavanje rizika i upravljanje rizikom sa posebnim ciljem zaštite prirodnih resursa.

Aktivnosti finansirane kroz projekte mogu se sprovoditi samo u programskom području koje u Srbiji obuhvata gradove, odnosno opštine Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Novi Pazar, Raška, Tutin i Ivanjica, kao i opštine Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak u Crnoj Gori.

Ovim pozivom za podnošenje predloga projekata su opredeljena sredstva u iznosu od 2,04 miliona evra koja će biti dodeljivana u formi donacije (bespovratne finansijske pomoći), pri čemu korisnici obezbeđuju, u vidu sufinansiranja, minimum 15% ukupnog budžeta predloženog projekta iz sopstvenih izvora, ili iz sredstava koja nisu iz budžeta Evropske unije.

U cilju boljeg informisanja zainteresovanih o načinu konkurisanja i pronalaženja partnera sa druge strane granice, Zajednički tehnički sekretarijat će, u saradnji s Centralnom jedinicom za ugovaranje i finansiranje pri Ministarstvu finansija Republike Srbije, Ministarstvom za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, organizovati informativne sesije i Forum za posticanje projektnih partnerstava po sledećem rasporedu:

  • Svečana konferencija povodom otvaranja poziva i Info dan – Vrnjačka Banja (SRB) 15.novembar 2017.
  • Info dan i Forum za uspostavljanje partnerstava – Rožaje (CG) 21.novembar 2017.
  • Info dan Nikšić (CG) 23. novembar 2017.
  • Info dan Prijepolje (SRB) 28. novembar 2017.

Rok za dostavljanje rezimea projekata je 26. januar 2018.

Povezani članci

EU i Srbija potpisali IPA 2018. u iznosu od 179,1 miliona evra

EWB

Započet proces izrade IPA programa za 2021. i 2022. godinu

EWB

Ministarka za evropske integracije tražila od EK prenamenu sredstava iz IPA fonda za borbu protiv koronavirusa

EWB