fbpx
European Western Balkans
Društvo

Farbici: EU donirala Srbiji 80 miliona evra od početka migrantske krize

Sem Fabrici; Foto © The University of Adelaide

BEOGRAD – Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici izjavio je danas da je EU donirala 80 miliona evra Srbiji za aktivosti vezane za migrantsku krizu, prilikom obeležavanja 25 godina rada Međunarodne organizacije za izbeglice u Srbiji.

“Zahvalni smo Srbiji na konstruktivnom i humanom odgovoru na krizu”

Fabrici je izjavio da su 2015. i 2016. u Evropu stigla 1,2 miliona migranata i konstatovao da se radi o najvećoj izbegličkoj krizi posle Drugog svetskog rata.

Kao prioritete EU Fabrici je naveo sprečavanje trgovine ljudima i jačanje zajedničke politike azila, zasnovane na solidarnosti.

Regionalni direktor IOM Argentina Sabadoš je konstatovala da živimo u doba humanitarne krize zbog kretanja velikog broja ljudi i navela da će broj migranata u svetu uskoro dostići 250 miliona.

Argentina Sabadoš je rekla da su migracije na Zapadnom Balkanu različitog karaktera – od azilanata, preko migracija zbog siromaštva i ekonomskih razloga, do žrtava nasilja i trgovine ljudima.

U IOM radi 11.000 ljudi. Među njima je 60 iz Srbije angažovanih širom sveta i 128 u Srbiji.

Partnerstvo sa Vladom Srbije tokom 25 godina pokazuje da se zajedno možemo suočiti sa novim izazovima, izjavila je Argentina Sabadoš.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je Srbija više od dve decenije suočena sa svim vrstama migracija – od sela ka gradu, emigracijom, izbeglicama, interno raseljenim licima.

Međunarodne migracije su važan faktor socijalne transformacije u svim delovima sveta. Zbog velikog iskustva Srbije, možemo dati i globalni doprinos, ocenio je Dačić. On je kao jedan od najvećih izazova naveo sprečavanje krijumčarenja i trgovinu ljudima

Povezani članci

Ministarstvo za evropske integracije: Da su nas pitali, dobili bi odgovore

EWB

Kostić: Izbori tokom pandemije – drastično suženje prostora demokratije

EWB

Konferencija “Evropa u više brzina: produbljivanje bezbednosne i odbrambene politike”

EWB