fbpx
European Western Balkans
Politika

EU donirala Srbiji dodatnih 10 miliona evra za oporavak od pandemije

Zastave Srbije i EU na Žeželjevom mostu u Novom Sadu; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su danas Sporazum o dodatnoj podršci od 10 miliona evra za ekonomski oporavak 99 nerazvijenih opština u Sribji od posledica pandemije.

“Taj novac namenjen je projektu „EU PRO plus” samo je deo od 30 miliona evra koji će uslediti, a namenjen je za nastavak jačanja otpornosti lokalnih samouprava na posledice izazvane pandemijom”, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Pozvala je sve lokalne samouprave, regionalne razvojne agencije i nevladin sektor da pripreme projekte i koriste ta sredstva u cilj jačanja malih i srednjih preduzeća, novog zapošljavanja teže zapošljivih i ranjivih grupa, rešavanje ekoloških problema i unapređivanja rodne ravnopravnosti i investicija.

„Težimo da uposlimo sve kapacitete i da svako dobije šansu da doprinese ne samo reformama već i ličnom napretku, boljem životnom standardu, a samim tim i lokalnoj zajednici i celoj zemlji. A evropske integracije su pravi instrument za postizanje takvih rezultata”, naglasila je ministar Joksimović i dodala da je suština programa EU PRO Plus da se dopre do svakog građanina bez obzira u kom delu zemlje živi.

Ambasadro EU u Srbiji Žiofre je rekao da EU ostaje partner Srbiji u procesu evropskih integracija, a Međuvladina konferencija će potvrditi napredak Srbije u tom procesu.

“Dodatnih 10 miliona evra omogućiće rad na važnim pitanjima na lokalnom nivou kome je potrebna dodatna podrška”, rekao je on i podsetio da je ekonomija Srbije u izazovnim okolnostima pandemije dobro reagovala, ali da, kako kaže, treba pomoći opštinama u suočavanju sa izazovima koji predstoje.

Prema njegovim rečima, dodatak od 10 miliona evra prvobitnom budžetu Programa od 30 miliona evra odličan je primer agilnosti Evropske komisije i snažnog partnerstva između Delegacije EU i Ministarstva za evropske integracije koji udružuju napore da odgovore na prioritetne potrebe Srbije.

„Radimo sa 99 opština šiorm Srbije kojima smo do sada pomogli sa više od 30 miliona, u saradnji sa Ministarstvom i našim partnerom UNOPS, a dodatni novac od 10 milona će moći da bide iskorišćen za infrastrukturu, socijalne usloge i ravnomerni ekonomski razvoj”, dodao je Žiofre.

Joksimović i ambasador najavili su tri javna poziva EU PRO Plus programa, ukupne vrednosti 4,5 miliona evra, putem kojih će EU podržati razvoj lokalne infrastrukture, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kao i unapređenje socijalnih usluga u 99 lokalnih samouprava u dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Žiofe je naglasio da je cilj projekta ravnomeran ekonomski razvoj Srbije.

Povezani članci

Stranka slobode i pravde usvojila Evropsku povelju

EWB

Kovač: Narodna skupština odustala od rezolucije na Bilčikov izveštaj o Srbiji

EWB

Bivši evroposlanici Kukan i Flekenštajn se vraćaju u dijalog vlasti i opozicije

EWB