fbpx
European Western Balkans
Društvo

EU finansira projekte lokalne infrastrukture u Srbiji

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Evropska unija (EU) će, kroz razvojni programa EU PRO, u 37 lokalnih samouprava u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije sa četiri i po miliona evra finansirati projekte lokalne infrastrukture, saopštio je danas program EU PRO.

Stanovništvo, a posebno deca i mladi, u Beloj Palanci, Babušnici, Batočini, Čajetini, Dimitrovgradu, Golupcu, Kragujevcu, Kraljevu, Knjaževcu, Ljuboviji, Priboju, Prijepolju, Požegi, Rekovcu, Surdulici, Svilajncu, Šapcu, Užicu, Velikoj Plani i Vladičinom Hanu posle renoviranja ili izgradnje sportskih i kulturnih objekata dobiće adekvantne uslove za bavljenje sportom, dok će kulturni sadržaj na lokalnom nivou biti unapređen.

U Leskovcu, Merošini, Prokuplju, Sjenici i Smederevu biće unapređeni uslovi za boravak, učenje i rad u školama i vrtićima, a posebna pažnja biće posvećena energetskoj efikasnosti i bezbednosti tih objekata.

Komunalna infrastruktura, odnosno sistemi za vodosnabdevanje, kanalizacione mreže i javna rasveta, biće unapređeni u Aleksincu, Boljevcu, Bosilegradu, Bujanovcu, Doljevcu, Kučevu, Kuršumliji, Raški, Trgovištu i Valjevu, dok će uz podršku EU u Žabarima biti rekonstruisan Centar za socijalni rad, a u Žagubici Dom zdravlja.

Na javni poziv, koji je bio otvoren od 26. aprila do 29. juna, stiglo je 46 predloga projekata, a jedan od neophodnih uslova za konkurisanje je bilo postojanje građevinske dozvole i finansijsko učešće od minimum 15 odsto od vrednosti projekta.

Tako će 37 lokalnih samouprava kojima su odobreni projekti učestvovati u realizaciji sa 1,6 miliona evra, pa se ukupan budžet svih projekata procenjuje na 6,1 milion evra.

Povezani članci

Grubješić: Cilj samita u Sloveniji bio da se region “umiri”, reforme bitne zbog nas

FoNet

Zapadni Balkan i EU: Put ispred nas

EWB

BCBP organizuje onlajn konferenciju “Francuska i članstvo Zapadnog Balkana u EU”

EWB