fbpx
European Western Balkans
Društvo

EU finansira projekte lokalne infrastrukture u Srbiji

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Evropska unija (EU) će, kroz razvojni programa EU PRO, u 37 lokalnih samouprava u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije sa četiri i po miliona evra finansirati projekte lokalne infrastrukture, saopštio je danas program EU PRO.

Stanovništvo, a posebno deca i mladi, u Beloj Palanci, Babušnici, Batočini, Čajetini, Dimitrovgradu, Golupcu, Kragujevcu, Kraljevu, Knjaževcu, Ljuboviji, Priboju, Prijepolju, Požegi, Rekovcu, Surdulici, Svilajncu, Šapcu, Užicu, Velikoj Plani i Vladičinom Hanu posle renoviranja ili izgradnje sportskih i kulturnih objekata dobiće adekvantne uslove za bavljenje sportom, dok će kulturni sadržaj na lokalnom nivou biti unapređen.

U Leskovcu, Merošini, Prokuplju, Sjenici i Smederevu biće unapređeni uslovi za boravak, učenje i rad u školama i vrtićima, a posebna pažnja biće posvećena energetskoj efikasnosti i bezbednosti tih objekata.

Komunalna infrastruktura, odnosno sistemi za vodosnabdevanje, kanalizacione mreže i javna rasveta, biće unapređeni u Aleksincu, Boljevcu, Bosilegradu, Bujanovcu, Doljevcu, Kučevu, Kuršumliji, Raški, Trgovištu i Valjevu, dok će uz podršku EU u Žabarima biti rekonstruisan Centar za socijalni rad, a u Žagubici Dom zdravlja.

Na javni poziv, koji je bio otvoren od 26. aprila do 29. juna, stiglo je 46 predloga projekata, a jedan od neophodnih uslova za konkurisanje je bilo postojanje građevinske dozvole i finansijsko učešće od minimum 15 odsto od vrednosti projekta.

Tako će 37 lokalnih samouprava kojima su odobreni projekti učestvovati u realizaciji sa 1,6 miliona evra, pa se ukupan budžet svih projekata procenjuje na 6,1 milion evra.

Povezani članci

Otvoren konkurs za poziciju izvršnog direktora Evropskog fonda za Balkan

EWB

Završena prva faza izgradnje graničnog prelaza Bajmok uz podršku EU

EWB

I pred napretka u uslugama javne uprave, do konačnog rezultata još dug put

EWB