fbpx
European Western Balkans
Društvo

EU hitno odobrila Srbiji 7,5 miliona evra za borbu protiv koronavirusa

Jadranka Joksimović i Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragana Kujundžić

BEOGRAD – Evropska unija hitno je odobrila Srbiji 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava za borbu protiv epidemije COVID-19. Sporazum o pomoći danas su u Vladi Srbije potpisali šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, prenosi N1.

“Ovaj virus ne zna za granice i zato moramo da pokazemo solidarnost jedni prema drugima”, napominje šef Delegacije EU.

“Sledeće nedelje avionima će biti dopremljena medicinska oprema. EU je uvek uz Srbiju kada je potrebno. Akcija, a ne reči”, napisao je Fabrici na svom Tviter nalogu.

Ministarka Joksimović potvrdila je da će Srbija moći da dobije medicinsku opremu iz zaliha koje će biti napravljene u okviru EU Mehanizma za civilnu zaštitu, a planirana vrednost zaliha procenjuje se na 50 miliona evra, navodi N1.

“Od prvog dana smo u kontaktu sa Evropskom unijom. Prvih 2 miliona od 7,5 miliona evra bespovratne pomoći od EU potrošićemo na prevoz medicinske opreme iz Kine i Indije”, kaže ministara za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Samo u zdravstvenom sektoru, ono što je EU uradila sa Srbijom u prethodnih 20 godina je od fundamentalnog značaja za funkcioniosanje sistema koji danas postoji. Navodi se da je EU donirala više od 200 miliona evra i dala kredite u iznosu od 250 miliona drugima da bi sistem zdravstvene zaštite u Srbiji učinili jačim.

EU je takođe organizovala i platila evakuaciju 5 srpskih državljanja koji su bili zaglavljeni u Vuhanu i najugroženijim oblastima Azije prošlog meseca.

Sredstvima Unije opremljene su bolnice, laboratorije, institute za javno zdravlje i zavode za transfuziju krvi i obezbedila 252 ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 isporučeno sa transportnim respiratorima, navodi N1.

EU je samo za taj projekat donirala 8,7 miliona evra. Na samom početku izbijanja COVID-19, Evropska unija je takođe koordinisala i sufinansirala isporuku sanitetskog materijala Kini kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu.

Povezani članci

Amandmani za promenu Ustava ispod evropskih standarda

EWB

Marković: Učinićemo sve da podržimo REKOM

EWB

Izveštaj Evropske komisije uručen Nacionalnom konventu o EU

EWB