fbpx
European Western Balkans
Region

EU HR daje 357 miliiona evra za izgradnju Pelješkog mosta

Andrej Plenković; Foto: Vlada Republike Hrvatske

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković obavestio je danas vladu da će Hrvatska od Evropske unije, iz evropskih fondova dobiti 357 miliona evra za izgradnju Pelješkog mosta i svih pristupnica.

Plenković je, kako su preneli hrvatski mediji, rekao da će ovaj projekat biti realizovan u tri faze i da će gradnja trajati između 2017. i 2021. godine.

“Reč je o strateškom projektu ne samo za Dubrovačko-neretvansku županiju i njen južni deo, nego za celu RH i u kontekstu naših priprema za ispunjavanje kriterijuma za ulazak u šengenski prostor”, izjavio je premijer.

On je rekao da će Evropska komisija naredne sedmice dovršiti sve interne procedure za sufinansiranje projekta putne povezanosti s južnom Dalmacijom, za izgradnju Pelješkoga mosta, izgradnju pristupnih autoputeva i stonske obilaznice.

“Od EU, iz evropskog budžeta ćemo dobiti 357 miliona evra sredstava, čime će se ovaj projekt u tri faze implementirati između 2017. i 2021. godine”, kazao je premijer Plenković.

Vlada je na sednici u februaru donela odluku o finansiranju pomenutog projekta inače vrednog 430,2 miliona evra, odnosno, 3,2 milijarde kuna. Od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova koji su planirani u državnom budžetu, Hrvatska je očekivala sufinansiranje od Evropske komisije u vrednosti do 85 posto ili 357,2 miliona evra.

Povezani članci

Počeo sedmi kvadrilateralni sastanak u Bukureštu

EWB

Potpisan sporazum o novom imenu Makedonije

EWB

Tribina „Budućnost Bosne i Hercegovine“ u Mikser Hausu

Marina Zec