fbpx
European Western Balkans
Politika

EU i SAD objavile zajedničku izjavu o Zapadnom Balkanu

Entoni Blinken i Đuzep Borelj; Foto: Misija SAD u Briselu

BRISEL / VAŠINGTON – Američki Stejt dipartment i Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) objavili su zajedničko saopštenje o Zapadnom Balkanu.

U saopštenju se navodi da su se nakon nedavnog sastanka državni sekretar Entoni Blinken i Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, saglasili da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu i podrže region na evropskom putu.

„Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje Evropskoj uniji, koje je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava“, navodi se u zajedničkom saopštenju i dodaje da region pripada Evropskoj uniji.

Kako su istakli, bliža integracija Evropskoj uniji će poboljšati stabilnosti i doprineti prosperitetu ljudi u regionu Zapadnog Balkana.

„U tom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom trebalo da počnu bez odlaganja. SAD i EU ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i zajedničkom radu na promociji izbornih i ustavnih reformi i održavanju funkcionalnosti državnih institucija“, naglašava se u saopštenju.

Blinken i Borelj su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće retorike o podelama Bosne i Hercegovine, pozivajući sve strane da poštuju i štite državne institucije i nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za dalji napredak na putu ka EU.

U zajedničkom saopštenju naglašava se važnost dijaloga uz posredovanje Evropske unije, koji je ključni mehanizam za postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

„Nakon poslednjih nedelja napetosti na severu Kosova, ohrabrujemo obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim stranama neprihvatljivo“, stoji u saopštenju.

Bllinken i Borelj su pozvali sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi nada u budućnost Crne Gore u EU postala stvarnost.

Povezani članci

Brnabić: U EU brže nego do sad

EWB

Jakšić: Evropske integracije Srbije su ukinute

EWB

Svilanović: Pitanje granice između Srbije i BiH rešivo

EWB