fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

EU izrazila žaljenje zbog otkazivanje Vučićeve posete selu Banje

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BRISEL/BEOGRAD – Potparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančič, kao i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, izrazili su žaljenje zbog nemogućnosti predsednika Aleksandra Vučića da danas poseti selo Banje na Kosovu.

Poseta predsednika Srbije ovom selu bila je planirana za danas, ali je otkazana zbog blokade puta od strane lokalnog albanskog stanovništva i veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Kako je prenela kosovska Gazeta Ekspres, demonstranti su zahtevali izvinjenje za zločine počinjene od strane Srbije tokom rata 1998/1999.

”EU žali zbog odluke da se otkaže poseta predsednika Vučića Banjama. Pozivama one koji su odgovorni da održe red i obezbede bezbedan prolaz tokom dana. Puna opredeljenost očuvanju mira i bezbednosti za narod na Kosovu i u Srbiji, mudrost i mir su ono što nam je sada potrebno”, poručila je portparolka EU Maja Kocijančić, prenosi Tanjug.

Kocijančić je u saopštenju navela da se poseta predsednika Vučića održavala u mirnoj atmosferi i uz punu podršku odgovornih vlasti, ali da je masa napravila blokade na putu ka Banjama kojim je trebalo da prođe srpski predsednik.

Sličnu poruku poslao je i Sem Fabrici, istakavši da se poseta do tada odvijala u mirnoj atmosferi, uz punu podršku svih odgovornih vlasti. On je pozvao na posvećenost održavanja mira i bezbednosti građana Kosova i Srbije, mudrost i smirenost.

Povezani članci

EU poboljšava odbranu i pokreće odbrambeni fond

EWB

Stoltenberg: Zakoni o transformaciji Kosovskih bezbesnosnih snaga neće uticati na KFOR

Mateja Agatonović

Risi: KFOR se i dalje bavi složenom bezbednosnom situacijom na Kosovu

EWB