fbpx
European Western Balkans
Politika

EU: Kasni implementacija energetskih sporazuma između Kosova i Srbije

Aleksandar Vučić i Đuzep Borelj u Briselu; Foto: FoNet

BEOGRAD – Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom plana za implementaciju energetskih sporazuma koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o “tehničkim razlozima, prenosi FoNet.

“Krajnja odgovornost za uspešnu implementaciju sporazuma o energetici i mape puta je u rukama dveju strana”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EU Peter Stano.

Kosovo i Srbija usaglasili su se 21. juna da usvoje Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su u okviru dijaloga postigli 2013.godine. Ovim planom treba da se reguliše pitanje snabdevanja i naplate električne energije za četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Oni račune za utrošenu električnu energiju ne plaćaju više od dve decenije.

Dugove je od 2017. godine pokrivao Kosovski operator za prenos i tržište električne energije (KOSTT), odnosno Vlada Kosova. Do tada su dug za sever paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto, međutim, utvrđeno je da je ta praksa bila nezakonita.

Zvaničnici institucija iz oblasti energetskog sektora na Kosovu navode kako su ispunili svoj deo dogovora, odnosno da je dodeljena licenca srpskoj kompaniji Elektrosever, čije je formiranje dogovoreno sporazumom Kosova i Srbije u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, naredni korak je trebao da bude da kompanija Elektrosever u roku od sedam dana dostavi KEDS i KOSTT najnovije dostupne podatke o potrošačima na severu Kosova. Iz KOSTT za RSE navode kako te podatke još uvek nisu dobili.

EU je saopštila da je spremna da pomogne stranama oko otvorenih pitanja. Iz kompanije Elektrosever niko nije odgovorio na pitanje RSE oko kašnjenja realizacije mape puta za realizaciju energetskih sporazuma. Ranije su iz Elektroprivrede Srbije za RSE naveli da licenca njihove ćerke firme još nije operativna i da nema potrošače.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za RSE 8. avgusta rekao da Priština nema mogućnost da tokom predstojeće zime plaća račune za sever Kosova. Prema podacima Kosova, gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.

Povezani članci

Održan sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU

EWB

Kmezić: Zapadni Balkan da se iskreno posveti reformama

EWB

EP: Suspendovati pristupnu pomoć iz EU fondova u slučaju kršenja demokratije

EWB