fbpx
European Western Balkans
Politika

EU modernizuje Carinske laboratorije Srbije

Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay
Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Nakon šest meseci danas je završen projekat “Stvaranje uslova za jačanje kapaciteta Carinske laboratorije Srbije” koji je finansirala Evropska unija iznosom od 250.000 evra, a u cilju modernizacije Carinske laboratorije Srbije.

Sara Srdić, pomoćnik direktora Sektora za tarifske poslove, rekla je da će modernizovana laboratorija u Srbiji sprečiti nezakonito uvoženje robe, zaštititi potrošaće, ali i životnu sredinu.

Ona je to rekla u Upravi carina Srbije povodom završetka projekta, dodajući da su neki od dobijenih rezultata – preporuke za izradu regulativa za funkcionisanje i rad laboratorije, predlog nove organizacione strukture, kao i preporuke za izgradnju novog prostora laboratorije.

Prema njenim rečima, izgradnja modernizovane laboratorije je od izuzetnog značaja za carinsku administraciju Srbije, jer je, kako je navela, uloga carinske laboratorije bitna ne samo u kontroli robe u naplati dažbina, već i u kontroli međunarodne trgovine.

Na projektu su zajedno radili naši stručnjaci sa ekspertima iz Sektora za carine i akcize, Hemijsko-tehnološkog direktorata Poreske službe Španije.

Tim povodom, ambasador Španije u Srbiji Migel Fuertes istakao je da je u okviru projekta saradnja između španskih i srpskih stručnjaka “savršeno funkcionisala”.

On je podsetio da Španija sa Srbijom već dugo “neguje sjajnu saradnju”, te da Srbija zna da u Španiji ima saveznika, ali i da Španija zna kakvog prijatelja ima u Srbji, što je, kako je rekao, pre dva meseca tokom katalonske krize to i potvrdila.

Prisutnima u Upravi carina obratio se i zamenik generalnog direktora Poreske uprave Španije zadužen za hemijsko-tehnološka pitanja Antonio Galjardo Melgareho koji je rekao da se ne može na dobar način pratiti spoljna trgovina bez laboratorije koja je opremljena i materijalima i ljudskim resursima.

Kako je istakao, jedan od važnih segmenata koji opravdava savremene carinske laboratorije je da su carinski organi ne samo u EU nego i u svim razvijenim zemljama uključeni u zadatke koji prevazilaze naplaćivanje poreza, već se i bore protiv piraterije, nelegalne trgovine, što, kako je naveo, zahteva stalno ažuriranje i zaposlenih i opreme.

Iz Delegacije Evropske unije u Srbiji Stefen Hudolin, koja je finansirala ovaj projekat, istakao je da će se modernizovana laboratorija “pozabaviti” prekograničnim problemima, kako bi to, kaže Hudolin, bilo na korist za građane Srbije, ali i poslovne subjekte koji rade u Upravi carina.

Povezani članci

Vlada Srbije u novom sazivu do 28. oktobra

EWB

Više poslanika EP traži odgovor na navode o Varheljijevoj pristrasnosti u korist Srbije

EWB

Evropska unija o RT: Srbija da se aktivira u borbi protiv dezinformacija

EWB