fbpx
European Western Balkans
Društvo

EU mora da uzme u obzir stavove Zapadnog Balkana

Konferencija Europe Calling; Foto: Fondacija Fridrih Ebert
Konferencija Europe Calling; Foto: Fondacija Fridrih Ebert

BEOGRAD – Konferencija pod nazivom Europe calling – born Europeans, održana je sinoć, 9. maja, u Hotelu Crowne Plaza. Tema konferencije bila je doprinos žena i manjinskih grupa u razvoju evropskih društava, ali i budućnost Evrope. Događaj je podržala Friedrich Ebert fondacija, u saradnji sa Ženskom platformom za razvoj Srbije.

Konferencija je bila podeljena u četiri tematske celine – Žene drže društva na okupu, Žene upravljaju, Žene čine i Žene hoće, koje su bile upotpunjene snimljenim video izjavama, ali i aktivnim uključivanjem publike u diskusiju.

Sagovornice su ukazale na probleme žena i manjinskih grupa u Srbiji, ali i probleme koji se tiču trenutnog stanja Evropske unije, i kako ono utiče na proces integracija država regiona.

U snimljenoj izjavi, potpredsednica grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, Tanja Fajon, objasnila je da je Evropska unija značajna za žene jer brine za jednakost polova, ali i zato što omogućava finansiranje različitih programa koji se bave problemom jednakosti, kako u EU, tako i van nje.

Aktivistkinja u ženskom pokretu Autonomnog ženskog centra, Tanja Ignjatović, objasnila je da je višedecenijsko povezivanje žena širom Evrope doprinelo stvaranju brojnih inicijativa koje su sprovedene, ali i upozorila na porast ekstremizma i fašizma u Evropi.

Poruku da je rodna ravnopravnost osnova razvoja svakog društva, prenela je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i dodala da Srbija takvom društvu treba i želi da teži.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, rekla je da se proces evropskih integracija od suštinskog značaja za žene u Srbiji. Ona je ovom prilikom naglasila da EU mora da uzme u obzir „mišljenja, stavove i predloge regiona Zapadnog Balkana kada je u pitanju budućnost EU“.

Novinarka nedeljnika Vreme, Tamara Skrozza, ukazala je na problem slobode medija u regionu, a s obzirom na to da je Srbija jedna od država sveta u kojoj je primetan značajan pad medijske slobode, objasnila je da „EU treba da drži širom otvorene oči“.

Dubravka Filipovski, poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije, poručila je da EU mora da sačuva stabilnost, posebno u vreme kada se suočava sa mnogobrojnim krizama, ali i dodala da treba da ostane otvorena za proširenja za buduće članice.

Maja Srdić iz Centra za podršku ženama se takođe osvrnula na trenutne probleme u EU i objasnila da je Evropi potrebna Unija koja „spaja, a ne razdvaja“, kao i ona u kojoj se poštuje sloboda.

Inovativan pristup koji se tiče formata konferencije je ono što je razlikuje od drugih. Zainteresovani građani širom Evrope imali su priliku da prate uživo konferenciju putem interneta, kako na sprskom, tako i na engleskom jeziku.

Ova konferencija je organizovana u gradovima širom Evrope, ali po prvi put u Beogradu. Sledeća će biti održana Briselu.

Povezani članci

Konferencija o stanju u poglavljima 23 i 24 u četvrtak u Beogradu

EWB

Fridom haus: SNS konstantno ugrožava politička prava i građanske slobode

EWB

Organizacije civilnog društva iz Srbije predstavile preporuke o reformi pristupanja Zapadnog Balkana EU

EWB