fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

EU najoštrije osuđuje oružane sukobe na severu Kosova, Borelj razgovarao sa Vučićem i Kurtijem

Ulaz u Banjsku; Foto: FoNet

Vlasti na Kosovu saopštile su da je policija povratila kontrolu nad teritorijom oko kompleksa manastira Banjska na severu Kosova, nakon pucnjave koja je dovela do smrti jednog policajca kosovske policije i trojice osumnjičenih napadača.  Prema podacima Prištine, oko 30 teško naoružanih napadača opkolilo je u nedelju manastir Banjska, gde su se tokom čitavog dana mogle čuti pucnjave i razmene vatre sa pripadnicima kosovske policije.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja potrvdio je da su tri napadača izgubila život, dok je šest osoba za koje se sumnja da su povezane sa napadačima, uhapšeno. Pored toga, policija je zaplenila i značajnu količinu oružja.

Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za medije optužio je za napad zvanični Beograd, rekavši da su srpske vlasti “finansirale i orkestrirale” napad, dodajući da će se tek nakon istrage utvrditi detalji.  “Danas je težak dan za našu zemlju”, rekao je Kurti u nedelju ocenjujući napad kao “teroristički”.

U nedelju veče obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je ubistvo policajca za osudu, ali je okrivio kosovskog premijera za teror nad Srbima.

“Ni na koji način ne želim da opravdam ubistvo na policajca Albanca, niti mogu da to opravdam. To je čin za osudu i to je nešto što nikome nije bilo potrebno”, rekao je Vučić. Negirao je da je zvanični Beograd umešan u napad, dodajući da su dvojica ubijenih iz Severne Mitrovice.

Borelj sa Vučićem i Kurtijem razgovarao o situaciji na severu

U saopštenju objavljenom sa sajtu EU, Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Đuzep Borelj, oštro je osudio agresiju koja se dogodila na severu. U nedelju je uputio poziv napadačima da se predaju i iskazao potrebu vraćanja mira i stabilnosti.

“Sve činjenice koje se odnose na napad moraju biti proverene, a odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde”, dodaje se u saopštenju.

EU je izrazila duboku zabrinutost da je zbog napada ugroženo jo nevinih života kao i da oni moraju odmah prestati.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je duboku zabrinutost zbog napada na pripadnike kosovske policije. On je najoštrije osudio takve akte nasilja, ističući da je to u suprotnosti sa osnovnim principima mira i saradnje.

Lajčak je istakao da ovaj nesrećni incident naglašava hitnu potrebu za dijalogom i preventivnom diplomatijom.

Povezani članci

Bajer: Srbija i Kosovo da pokažu volju za napretkom ili se EU perspektiva odlaže

EWB

Lideri EU pozivaju da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije postane deo Poglavlja 35

EWB

Kocijančič: Priprema novog sastanka

EWB